Читај ми!

Прњавор добио Хитну помоћ

У оснивање Службе хитне медицинске помоћи у Дому здравља Прњавор, Шабац је уложио уложио милион сто хиљада динара. За месец дана, Служба је имала око 400 хитних интервенција.

После недавног захтева за добијање статуса општине и убрзане градње инфраструктуре, село Прњавор код Шапца, у оквиру Дома здравља, добило је и Службу хитне помоћи.

Од позива до поласка на терен мобилне екипе, прођу два минута, до пацијента на одредишту десетак.

За месец дана, Служба хитне помоћи у Прњавору имала је око 400 прегледа. Један је био посебан, јер су муњевитом брзином спасли живот возача у судару код Богатића.

"Најважније је стићи у правом тренутку, у право време, на право место", каже др Јасмина Иванић, лекарка Хитне помоћи у Прњавору. "Ми смо били ту кад је требало и све смо учинили у интересу пацијента."

Рад пет медицинских екипа које даноноћно дежурају, сигурност је за мештане, али и за око 20.000 становника седам суседних села.

"Стижу брзо, за минут, док смо се вратили из шуме, они су већ били код куће да посете мог болесног мужа", каже наша саговорница. "Брже стигну они него Хитна помоћ из Лознице или Шапца, то је далеко. Ово нам много значи."

Највише интервенција, кажу лекари, било је због кардиоваскуларних обољења, саобраћајних незгода на путу Шабац-Лозница и повреда за време пољопривредних радова.

За утврђивање дијагнозе, велика помоћ је  лабораторија за брзе анализе.

"Радимо двадесетак анализа дневно", објашњава  Драган Мијатовић, лаборант. "Распоређени смо у две смене, не само за Хитну помоћ већ и за потербе Дома здравља."

Осим хитних анализа, раде се и систематски прегледи деце школског и предшколског узраста.

Пацијенти кажу да постојање Хитне помоћи у Прњавору много значи викендом, јер до сада лекар није радио недељом.

"Сваки грађанин ове земље, па и шабачке регије, има право на лечење и не треба вршити никакву дискриминацију између људи који живе на селу и у граду", наглашава др Мирослав Попић, начелник Хитне помоћи Шабац. "Циљ овога и јесте да се подигне стандард лечења грађана."

О стандарду у Прњавору, говори и постојање специјалистичких служби у Дому здравља: стоматолога, гинеколога и педијатара, чији пацијенти овде имају посебан статус.

У успостављање Службе хитне помоћи у Дому здравља у Прњавору Град Шабац је уложио милион сто хиљада динара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво