Читај ми!

Завештање књажевачког хроничара

У едицији "Завештање" књажевачке библиотеке објављен је роман из свештеничког живота "На своме послу", из заоставштине проте Симе Жикића, чији књижевни и сликарски опус ни после скоро пола века од његове смрти није довољно проучен.

Упознавање са стваралаштвом проте Симе Жикића, књажевачког свештеника, сликара, писца и ликовног педагога, почело је пре неколико година, представљањем његовог сликарства, а настављено објављивањем романа "Говор срца" и "На своме послу".

Прота Сима Жикић родио се 1878. године у Зајечару, а умро 1964. у Књажевцу, вароши за коју је везао свој живот. Његов стваралачки опус јавности су учинили доступним његови потомци.

"Чували смо годинама његове рукописе и слике. Мислила сам да све то треба поклонити онима које је наш деда много волео и ценио", каже Олга Вуковић, унука Симе Жикића. "На тај начин, испунили смо дуг према деди."

Вероучитељ, писац, сликар, ликовни педагог, прота Сима Жикић за собом је оставио мноштво слика и обимну рукописну грађу - три романа, многобројне приповетке, мемоарске и друге списе које, као непроцењиво благо, чувају његови потомци.

"Веома значајан рукопис од око хиљаду писаних страница су мемоари проте Симе Жикића", наглашава Владана Стојадиновић, директорка Народне библиотеке "Његош" у Књажевцу. "У њима он даје обиље података о свом животу, али и о животу наше вароши у периоду између два светска рата. Настојимо да покажемо његово широко образовање и његову упорност у бележењу и писању, без обзира на то што после Другог светско рата није објављивао."

Ликовне вештине прота Сима Жикић усавршавао је у живописачкој школи у Русији. Осим свештеничког посла, предавао је и цртање у књажевачкој гимназији. И његов сликарски опус представља својеврсну завичајну хронику.

"Чак и његове слике религиозне тематике бележе народне обичаје, бележе специфичне литије у околини Књажевца, елементе народне обичајне праксе и традиције", објашњава протино сликарство Милена Милошевић Мицић, историчарка уметности и кустоскиња књажевачког завичајног музеја.

Објављивањем два романа проте Симе Жикића у едицији "Завештање", књажевачка библиотека отворила је ново поглавље своје издавачке активности. Планирано је штампање још једног протиног романа и две књиге приповедака из његових необјављених рукописа, заоставштине чија је књижевна вредност сврстава не само у завичајно, већ и у национално културно благо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи