Читај ми!

Ко је задужен за безбедност ученика

Несрећа у Хемијско-технолошкој школи у Лесковцу у којој је, за време малог одмора, ученицу, једног ученика и професора ударио возач џипа у школском дворишту, покренула је питање безбедности деце у лесковачким школама.

Да деца и наставници основних и средњих школа у Србији нису сигурни ни у школским двориштима, говори и недавна несрећа, у којој је возач џипа повредио двоје ученика и њиховог наставника док су стајали у дворишту Хемијско-технолошке школе "Божидар Ђорђевић Кугар"у Лесковцу.

"Немам снаге да било шта говорим, ишчекујемо и надамо се најбољем. Верујем да ће неко из овога извући поуку и да ће се нешто предузети како би више од 1.000 наших ђака било сигурније", каже Ивица Станковић, разредни старешина најтеже повређне Милене Стојановић.

Колико је фреквентан овај регионални пут који повезује град са варошицом Вучје најбоље потврђује хоризонтална сигнализација. Мештани кажу да нема ни годину дана од како је обновљена, а пешачки прелаз већ је невидљив.

О безбедности се мисли унапред

Безбедност подразумева заштиту од опасности и правовремено искључивање могућих ризика. Да ли "надлежни" знају како да заштите оне за које су одговорни?

Зоран Цветковић, наставник практичне наставе у Хемијској школи у Лесковцу апелује да "надлежни" хитно поставе знак са обавезном минималном брзином, како би се овакве несреће спречиле, јер су, како каже, ученици стално изложени опасности.

"У зони школа обавезна брзина кретања је тридесет километара на сат", објашњава Миливоје Стојиљковић, начелник саобраћајне полиције Полицијске управе у Лесковцу.

За регионалне путеве надлежно је Министарство за инфраструктуру, у коме кажу да постоји могућност да се овде поставе и лежећи полицајци, којих за сада нема, и видне ознаке да је школа у близини. Возачи који користе овај правац то одлично знају, као и да је саобраћајна радарска контрола баш на овом месту честа.

Слика испред школа које су поред улица за које је надлежан град је потпуно другачија. Основна школа "Јосиф Костић", у строгом центру града је обезбеђена лежећим полицајцима, вертикалном сигнализацијом и додатном оградом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи