Читај ми!

Пут у самосталан живот

Штићеници Дома за децу без родитељског старања "Јефимија" у Крушевцу, након изласка из ове институције, имају где да оду. Центар за социјални рад дао им је стан на коришћење.

Аца, Влада и Јосиф, штићеници крушевачког Дома за децу без родитељског старања "Јефимија", захваљујући пројекту "Гнездо" у оквиру Акционог плана за децу који је подржала локална самоуправа града, након изласка из ове институције, моћи ће да оду у стан који им је доделио Центар за социјални рад.

Александар Пољчић је постао члан најбројније крушевачке породице са непуне четири године, а данас, као двадесетогодишњак који је завршио школу, напушта свој досадашњи дом.

"Овде сам шеснаест година. Цело моје детињство је прошло у дому. Памтићу и лепе и лоше ствари које су ми се дешавале. Драго ми је што сам био овде, јер је имао ко о мени да брине", каже Александар.

У дому "Јефимија" заједно са Александром одрастао је и Владица.

"Дуго сам овде и помало се плашим како ће сада бити када морамо сами о себи да бринемо. Надам се да неће бити проблема и да ћу, што је најважније, успети да нађем неки посао, јер је за мене најважније да имам од чега да живим", каже Владица.

Кофере, ствари и успомене са овом двојицом двадесетогодишњака данас са собом у нови дом носи и нешто старији Јосиф Вучковић који каже да без овог стана не би знали где да оду.

"Стан је диван, лепо сређен и опремљен. Надам се да ћемо нас тројица бити добри домаћини", каже Јосиф.

Директор Дома за децу без родитељског старања "Јефимија" Добрила Арсић каже да су растанци веома емотивни, али да, као и у биолошким породицама, дође дан када деца напуштају свој дом и своје родитеље.

"Нама је сваки пут веома тешко када се растајемо од својих штићеника, али смо и веома срећни, јер нас напуштају добри, школовани и паметни млади људи на чији смо развој и ми утицали", каже Арсићева.

Весна Радосављевић, психолог у дому каже да страх од оног што их чека постоји, јер ће од сада сами бринути о себи, али додаје и да се нада да ће, као зрели људи, моћи да се снађу.

За разлику од претходних генерација штићеника, чије је осамостаљивање било много неизвесније, јер нису имали где да оду ови млади људи наредних годину дана, имаће сигуран дом.

Директор Центра за социјални рад Слађана Чабрић истиче да је стан дат на коришћење у периоду од годину дана, али да постоји могућност да се продужи на још једну годину, уколико се ови момци не снађу за посао.

"Захваљујући помоћи локалне самоуправе и донатора успели смо да добијемо овај стан и опремимо га у потпуности. Трошкове комуналија сносиће центар, а њих тројица добијаће и извесна новчана средства. Бићемо ту да им помогнемо", каже Чабрићева.

Аца, Влада и Јосиф у наредном периоду имаће новчану, али и стручну помоћ у вођењу домаћинства. Почетак једног новог поглавља у њиховом животу је кажу више него добар, а о послу који им је неопходан зарад сигурне будућности, размишљаће сутра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара