Читај ми!

Прва монтажна параклиса у нишкој епархији

У Нишу је, у породичној радионици, направљена мала црква која ће бити постављена на посебно одређеној локацији, највероватније у Копненој зони безбедности. У времену у коме живимо, монтажни храмови имају смисла - поручују из нишке епархије.

По узору на параклисе, за непуна два месеца, у породичној радионици, Нишлије Светислав и Горан Манчић са сарадницима направили су малу цркву која се може поставити без изградње темеља.

Од природног камена и челика, по строгим канонима православља, настало је 13,5 квадрата простора, у коме у исто време може да борави петнаестак верника.

Горан Манчић каже да је било страха како ће испасти тај нови производ, али да су сада поносни на свој рад. Посебну пажњу посветили су детаљима богомоље.

Део пода прекрива мозаик од 800 комадића камена, а зидове углавном репродукције икона. У централном делу иконописац Томислав Стојиљковић, коме први пут за рад на православном храму нису биле потребне скеле, осликао је богат живопис:

"Задатак није био ни тежак ни лак, али је инетерсантан, јер се ради о минијатурној цркви. То је био изазов који сам лако решио."

У Епархији нишкој кажу да идеја може бити корисна за локације на којима није могуће подићи храм из темеља. У болничком кругу, на пример, у бањама или у близини старачких домова.

Недавно је испред Дома здравља у Нишу завршена изградња мале цркве, параклисе, из темеља, за пацијенте те установе. Идеја је потекла пре десет година из Епархије нишке.

  

Прву покретну цркву, Светислав и Горан Манчић ће до трајне локације пренети на виљушкару. Док чекају 17 килограма тежак звоник за завршени објекат, спремају се и за производњу новог модела. Грађевина ће бити у моравском стилу са кровом од ћерамиде.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи