Читај ми!

Панчевци у акцији "Продужи живот"

Акцију пензионера Рафинерије нафте Панчево за завештање органа подржали су и остали грађани. Међу првима који су потписали донорске картице био је Мирослав Пантелић, младић који већ 14 година чека на трансплантацију бубрега.

Нико не зна боље од Мирослава Пантелића из Панчева шта значи продужити неком живот, годинама се борити са тешком болешћу и чекати на нечији хуман гест.

У акцији коју су покренули пензионери Рафинерије, Мирослав је међу првима потписао донорску картицу и завештао здраве органе у случају мождане смрти:

"Већ 14 година сам на дијализи и чекам донацију бубрега. Пошто људи мени помажу тако што потписују донаторске картице, желео бих да и ја помогнем неком ако могу."

Има још оних који знају колико вреди сваки људски живот. Један од њих је и Панчевац Раде Димић:  "Дуго сам се бавио спортом и водим здрав живот. Моји у породици у почетку нису били за донирање, али сада схватају моју жељу и подржавају ме у томе."

"Моја жена је умрла пре 14 година, а да је тада било трансплантације, можда би још била жива. Зато сам решио да ја неком продужим живот", објашњава Никола Делић и додаје да су разни страхови, предрасуде и неинформисаност главни разлози што код нас нема више донора.

Драгана Марковић из организације ИФМСА Србија каже да људи осећају страх чим помисле на смрт, па их то спречава да се пријаве за донирање органа:

"Ми покушавамо да из нечег тужног извучемо максимум за болесне људе. Једна особа може спасти неколико живота и мислимо да то оправдава све."

У акцији "Продужи живот", у Панчеву је до сада подељено стотинак донаторских картица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво