Народна кухиња у Сенти

Народна кухиња у Сенти отворена је пре скоро две деценије. Опстаје захваљујући локалној самоуправи и бројним донаторима, а право на социјалну помоћ Центра за социјални рад остварује око 600 породица.

Скоро двадесет година Народна кухиња у Сенти брине о најсиромашнијима. Тренутно припрема храну за око 600 породица, а многима од њиј је то и једини оброк који имају.

Четрдесетшестогодишња Паула Ожвар је самохрана мајка, живи од сезонских послова и две године је корисник Народне кухиње. Паула каже да има једно дете и да мора некако да преживи, додајући да кува и код куће, али да то није довољно.

Антал Ујвари, пензионисани металостругар, који живи сам и скоро годину дана преживљава, захваљујући народном казану, каже да би оброци могли бити већи и бољи, али најважније је, како каже, да је храна топла и да по хладноћи греје организам.

О Народној кухињи брине хуманитарна организација "Каритас" коју води жупник Јожеф Нађ:

"Овог момента припремамо између 450 и 500 оброка, који представљају само један тањир хране, и педесетак пуних ручкова за старе и усамљене у старачком дому."

Кухиња опстаје захваљујући локалној самоуправи и бројним донаторима. Данило Стојановић из компаније ЈТИ Интернационал нада се да једнога дана неће бити потребе за народном кухињом, али све док постоји, како каже, они су ту да помогну.

Према подацима Центра за социјални рад, у Сенти око 600 породица остварује право на социјалну помоћ.

"Нису све породице једночлане. Има породица које имају петоро, шесторо, па и дванаесторо деце. Три стотине породица је из Сенте и исто толико са села, објашњава директорка Центра Милијана Поповић.

Центар за социјални рад је пројектним активностима успео да обезбеди ужине за 52 деце са села, а у сарадњи са удружењем "Подршка" обезбеђене су ужине и за ђаке прваке из Сенте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара