Читај ми!

Стабла жртве вандала

Вандали поломили 40 стабала младица у ботаничком парку у Јагодини током последње две године. Стабла нису ишчупана и однесена, већ поломљена, нека толико да им више нема спаса.

У парку Педагошког факултета у Јагдини, једном од најстаријих у Србији и Европи, вандали су током протекле две године уништили више младица стабала, међу којима и нeкe врло реткe врстe.

Декан Факултета Сретко Дивљан изјавио је Танјугу да су непознате особе у парку, основаном још 1898. године, за кратко време уништиле 40 младица стабала, међу којима су и неке врло ретке врсте у свету. Дивљан је напоменуо да стабла нису ишчупана и однесена, већ поломљена, нека толико да им више нема спаса.

Сретко Дивљан је подсетио да је пре четири године, захваљујући донацији Еуробанк ЕФГ парк обновљен, а да су студенти крај сваког стабла поставили стаклене плоче на којима су исписали назив на српском и латинском језику и главне особине стабла.

Парк је површине 1,67 хектара, има 215 стабала и 40 врста дрвећа. Основао га је, заједно са Ботаничком баштом, први управник Мушке Учитељске школе у Јагодини Сретен Аџић.

У Парку се налазе и један храст лужњак стар више од 500 година, платан старости 113 година, два стабла гинко имају више од 44 године, 20 стабала лешника су висине 30 метара, а стабло глога високо је пет метара.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи