Читај ми!

Да је Вук живео у Нишу...

Говор најстаријих становника нишког краја знатно се разликује од стандарда, али му се приближава, закључак је неких лингвиста. По мишљењу других, Нишлије могу погодити место акцента, али не и његов квалитет, а четири акцента и дужина тешко да ће се чути код говорника у том крају.

Крајем прошлог века, Пол Луј Тома, Француз који је проучавао говор најстаријих становника нишког краја, закључио је да се елементи тог говора знатно разликују од стандарда, али му се приближавају. Тако је и данас.

Дијалекат села из околине Ниша данас се може чути углавном на пијацама.

"Продајем лука, паприку, трњинке сам продавала и сад ћу да се пакујем и идем кући", каже седамдесетогодишња Севда Јоцић, из Лесковика, у чијем говору се чује само један акценат.

У граду ћете ретко чути облике као што су  узеја, донеја, свидеја. Али, Нишлије се свог говора не одричу, иако знају да није "баш правилан".

Они који нису из Ниша, понекад имају проблема да разумеју саговорника: "Ја пола не разумем Нишлије, не знам шта значе те речи; причају како коме падне на памет."

То не значи да Нишлије не знају стандардни говор, али: "код куће или у друштву, када се опустим, говорим својим, да кажем матерњим језиком".

Студенти Србистике на Филозофском факултету у Нишу знају да нема правилног или неправилног говора, и да постоје стандардни језик и народни говор. Према речима студенткиње Катарине Виторовић, на факултету се, углавном, може чути стандардни говор.

"Обично говорим дијалектом или наддијалектом, врстом језика који је ближи стандардном језику", каже Влада Стојановић, студент србистике.

Мени ми за мене није

Нишки говор припада призренско-јужноморавском говору. Јордана Марковић, управница Департмана за српски језик нишког Филозофског факултета, каже да овај говор карактеришу поједностављивање падежног система и само један, тзв. експираторни акценат:

"Ако говорник овога краја примећује да нешто није у реду са његовим акцентима, он ће покушати да погоди место акцента, а акценат сигурно не. Четири стандардна акцента у овом крају сигурно неће моћи да се чују."

Још једна одлика која се често може уочити код говорника овог дијалекта је употреба удвојених облика личних заменица (мени ми донеси...), којима се додатно наглашава значај говорника у ономе о чему прича.

Нишлије, ипак, сматрају да је њихов говор књижевни - нашао се у делима Стевана Сремца у говору његових јунака, а да је, кажу, Вук Караџић боравио у овим крајевима, овај говор би данас постављао стандарде.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи