Читај ми!

Како поделити воду

Мештани Боровца годинама се споре око права на коришћење воде. За сеоски водовод, грађен пре више деценија, документација је непотпуна, а судски спор без виљивог решења.

Иако није учествовао у изградњи сеоског водовода, Милутин Радовановић  из засеока боровац, у косјерићком селу Варда, несметано је, у договору са комшијама, користио вишак воде.

Када је прибавио сагласност да воду захвата и са самог извора, старим корисницима, породици Јовановић, и њему, мучна суђења постала су свакодневница, а славине и код једних и код других све сувље.

Споран је постао и цевовод који се пружа преко Радовановићевог имања.

"Кад смо цев укопали да прикачимо воду по решењу, они су хтели свађу. Ја нисам хтео, склонио сам се и хоћу да решимо све законским путем", каже Милутин Радовановић. 

Милорад Јовановић каже да коришћење воде није проблем када има довољно воде, али у летњим месецима вода често нестаје.

И док и једни и други чекају одлуку суда, републички водоинспектор наложио је и Јовановићима, јер је Радовановић у поступку добијања грађевинске дозволе, да прибаве водне акте у складу са законом. Они су дуго били у уверењу да, самим тим што су са месном заједницом учествовали у изградњи водовода 63, имају потребне папире, какве не само да нема овај водовод, него и већина од око 400 сеоских водовода у Косјерићу.

"Орган надлежан за поступање по њиховом захтеву донео је решење и одбио захтев као неоснован, јер исти сеоски водовод не испуњава минималне техничке услове са грађевинског аспекта и с обзиром на поделу воде", каже Весна Тошић, стручна сарадница за водопривреду ОУ Косјерић.

Дакле, ваљану документацију, по важећем Закону, морају сви прибавити, што из Дирекције за воду саветују корисницима сеоских водовода широм Србије, како не би долазило до проблема попут овога у Варди.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи