Читај ми!

Преко моста са главом у торби

На свих девет висећих мостова у краљевачком крају стоји ознака "забрањено коришћење". Грађани често немају избора, па прелазе преко моста упркос упозорењима. Надлежни кажу да за трајно решење мештани морају да сачекају изградњу мини-електрана на Ибру.

Пре три године, слика жутог фиће на старом висећем мосту, метрима изнад кањона Ибра у близини Краљева, све је оставила без даха. У међувремену, ништа се није променило, осим што су из Дирекције града на свих девет висећих мостова у краљевачком крају, ставили ознаку да је њихово коришћење забрањено.

На мосту који се и од ветра савија и лелуја, једноставно спознајете прави смисао фразе даске које живот значе. Оне у Богутовцу и под најмањим теретом шкрипе и пуцају.

"Видим таблу и знам да мост не ваља, али како да дођемо до куће", каже Марјана Луковић из Богутовца, којој су у ишчекивању новог моста и деца стасала и за школу.

Марјана каже да је све горе и горе, а да је највећи проблем што су тако близу магистрале, близу цивилизације, а да немају начин да дођу до цивилизације.

Њен супруг одрастао је са дрвеним мостом, а приче о новом бетонском трају, каже, колико и њихов брак, 10 година. Вратили су се у село из града, али је, тврде, град заборавио на њих.

"Нити ја умем шта да вам кажем, нити неко има одговор на то питање где је запело, шта је запело, зашто стоји све у месту", каже Предраг Луковић.

Надлежни су, истина, били ажурни у постављању ознака са забраном преласка моста, али до трајног решења, у Дирекцији града објашњавају, морају сачекају изградњу мини-електрана на Ибру.

Директорка Дирекције за урбанизам и изградњу Краљева Александра Сретовић каже да ће бити омогућен пролазак преко саме бране, а да ће поред тога, сасвим независно, бити урађена и два моста.

Мештанима на супротној страни града, у насељеној моравској долини, решење се, међутим, не нуди ни у перспективи.

Постојала је иницијатива и да се наплаћује путарина од које би био сређен мост, али надлежни у општини нису дозволили.

Слободан Ђуровић, који мост у Сирчи пређе колима дневно и по неколико пута, тврди да посебно зими када иде заобилазним путем, само он потроши бензина за бар један метар моста.

"Свако од нас потроши месечно додатних 60-70 евра за гориво што обилазимо около. Када се то стави на годишњи план, то је око 500 евра, а када се помножи са бројем мештана и када то саберете, испадне један нови мост за пар година", каже Ђуровић.

Највише сликан мост на разгледницама Матарушке Бање, једини је пре петнаестак година хитно реконструисан, јер су му под теретом попуцале сајле и људи упали у реку. На срећу, нико није настрадао, али је и вода ту мирна и плитка. У клисури тако нешто нико не сме ни да замисли.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи