Читај ми!

У спомен Лази Лазаревићу

У Библиотеци шабачкој, поводом 160 година од рођења писца, преводиоца и лекара Лазе Лазаревића, отворена је изложба коју су неколико месеци припремали ученици Школе за уметничке занате.

Изложбом "Све ће то народ позлатити", названом по једној од приповедака познатог српског књижевника и лекара Лазе Лазаревића, Библиотека шабачка и Школа за уметничке занате обележавају 160. годину његовог рођења.

Док је студирао у Берлину, Лаза Лазаревић је написао једно од најпотреснијих писама сестри. У њему је признао колико му недостаје породица као и да је плакао када га је једна кућа у Немачкој подсетила на родни Шабац.

"Он је први човек који је оперисао катаракту. Дао је велики допринос на пољу медицине, а поред књижевности, бавио се и преводилаштвом", каже Радивој Маринковић, професор Школе за уметничке занате.

Поред калиграфа који су забележили преписке и одломке из приповедака, конзерватори су за изложбу припремили портрете, а фирмописци плакате и омоте. Рељеф у камену будући клесар радио је три месеца.

"Било је прилично занимљиво али и тешко радити, јер у камену не сме да се погреши. Лазин лик ме је инспирисао зато што има занимљиве бркове и браду за рад у камену", каже Виктор Шумахер, ученик ове школе.

Ученици су за изложбу посвећену Лази Лазаревићу израдили и градску ношњу из друге половине 19. века.

Ученица Ивана Воргуца каже да су направили ношњу сличној оној коју је имала мајка Лазе Лазаревића на једној фотографији која се састоји од либаде, блузе, сукње и појаса.

Директорка школе Невенка Ђокић каже да је Библиотека шабачка препознала снагу, креативни потенцијал и златне руке ученика ове школе: "Они су овом изложбом заиста оживели једно прошло време и један давно ишчезао свет о којем је Лаза Лазаревић тако јединствено и тако надахнуто писао у својим приповеткама."

Лаза Лазаревић написао је девет приповедака. У свакој од њих одао је по неку своју тајну. Његови јунаци, говорили су оно што он није могао или смео.

"Ми можемо да прочитамо Швабицу и да упознамо Ану Гутјар онаква каква је била, шармантна, племенита, пожртвована. Иако Немица, била је веома заинтересована за мали балкански народ и племенитог човека који је отопио њено срце и учинио да она буде спремна да напусти све", каже Кристина Арсеновић из Библиотеке шабачке.

Поводом 160 година од рођења познатог књижевника и лекара, Библиотека шабачка објавила је и зборник радова "Приповедна уметност Лазе Лазаревића", чији су аутори еминентни професори српске књижевности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара