Укоричена квадратура круга

Од 1.270 животних судбина које је испричао и забележио камером, Бранко Станковић је одабрао оне које говоре о љубави и добру и преточио их у књигу. То је логичан наставак његове потраге за решењем тешке једначине која одређује меру човечности у људима, а која је без варијабле добра и љубави нерешива.

Иако је очекивано да премијерно представљање књиге "Квадратура круга", новинара РТС-а Бранка Станковића, буде уприличено пред београдском читалачком публиком, задовољство да је први виде и друже се са аутором синоћ су имали житељи Жупе.

На стотине различитих животних судбина  које је бележио за незаборав током протеклих десет година у телевизијском серијалу "Квадратура круга", водиле су Бранка Станковића на пут дуг хиљаде километара, утабаним стазама и беспућима, из села у градове, из светских метропола до планинских врлети, чинећи га неуморним хроничарем времена у коме живимо.

 

А онда је решио да, како сам рече, начини збирку прича из живота, прича које говоре о љубави и добру, којих је све мање у човеку, као што је и људскости све мање у људима. Њену промоцију, прву након Сајма књига, и сусрет са аутором мештани Жупе дочекали су с нескривеном радошћу.

"За 20 година, колико постоји Завичајни музеј Жупе, у њему је организовано на десетине, па и стотине концерата, изложби и књижевних вечери, али ово што се вечерас десило за нас представља посебну част", рекао је директор Завичајног музеја у Жупи, Иван Брборић.
"Угостити таквог човека, новинара, професионалца, добротвора, хуманисту, као што је Бранко Станковић, заиста је велико задовољство. Посебно ако се има у виду да је ова промоција прва у низу оних које ће се организовати по градовима Србије."

Сања Кнежевић каже да је дошла да подржи оно што Бранко Станковић ради: "Једва чекам да прелистам његову књигу и искрено сматрам да када би у овој земљи било мало више људи који би свој посао радили на начин на који то ради Бранко Станковић, свима било лепше".

Војкан Бекрић каже да је Бранко на неки начин промотер Жупе, јер је од 350 емисија, које је до сада урадио, више њих било посвећено Жупи и александровачком крају:

"Поштујем неизмерно оно што ради и мислим да има много истине у оној његовој реченици: Сви смо ми људи, треба бити човек."

Од приче о песнику Душку Трифуновићу, преко оне о необичном пријатељству вучице и монаха, и малом-великом човеку, дечаку Милији Јелићу, међу корице књиге сместио се тек делић судбина које су гледаоци захваљујући "Квадратури круга" спознали, саосећали и неретко помагали да ствари крену набоље.

Бранко Станковић каже да живот стално тражи да се слика, али да није очекивао да ће му наметати овакве теме.

"У овој поплави онога што се зове ријалити шоу, и онога што се слика као квазиживот, ја сам увек за прави живот и то ће ми увек бити изазов. Ако једног дана погрешим и одем у неком другом правцу, онда се више нећу бавити новинарством", каже Станковић.

На питање да ли се помало уморио од прерачунавања квадратуре круга каже: "Јесам се уморио, не само прерачунавајући Квадратуру круга, него и од многих судбина људи који су прошли кроз ту емисију. Стиже ме умор, али ето, још успевам да све то носим некако, иако је до сада испричано 1.270 прича.

Међу корицама прве књиге нашло се тек њих двадесетак, што оставља више него довољно простора да се остале приче нађу у неким наредним књигама које ће, верујемо као и првенац "Квадратура круга", пронаћи пут до срца читалачке публике.

број коментара 2 пошаљи коментар
(среда, 09. нов 2011, 14:43)
Драгица [нерегистровани]

„Квадратура круга“

Издавач је „Београдска књига“, књиге има у књижарама „Службеног гласника“, у многим приватним књижарама широм Србије и у књижари „Београдске књиге“ у Сарајевској 42 у Београду. Биће је и на нишком Сајму књига и на новогодишњем у Дому синдиката.

(среда, 02. нов 2011, 19:06)
Nikola [нерегистровани]

Kupovina

Postovani, da li se moze saznati ko je izdavac knjige i gde se moze nabaviti?
Veliko hvala za knjigu, i puno podrske u radu za Kvadraturu Kruga!!!