Зрењанинци осам година пију затровану воду

Грађани Зрењанина већ осам година пију воду која садржи повећану количину арсена. Редовна куповина флаширане воде је скупа, а једини начин да се реши овај проблем је изградња постројења за пречишћавање воде.

Због повећане количине арсена у зрењанинској води, одлуком инспекцијских органа, пре осам година је забрањена за пиће. Процене у ЈКП "Водовод" су да половина грађана и даље пије ову воду, јер се тако не излажу додатним трошковима куповине флаширане воде за пиће.

 

Три четвртине становника Зрењанина користи воду из водоводне мреже за кување и припремање јела. Откако је вода забрањена за употребу, нису рађена истраживања о томе колико узимање те воде утиче на здравље људи.

"Резултати анализе воде нису се променили у односу на 2003. годину. И данас се у води налази повећана количина арсена, за који је доказано да је канцероген", каже Саша Петковић из Завода за заштиту здравља у Зрењанину.

Изградња постројења за пречишћавање воде једино је решење

Једини начин да се реши овај проблем је изградња постројења за пречишћавање воде. Последњи тендер је пропао, а урађено је неколико пилот постројења пречистача.

Надлежни кажу да и ако дође до реализације пројекта, пречишћена вода ће бити бар дупло скупља. Тренутна цена је 27 динара за кубик, без пореза.

Директор ЈКП "Водовод и канализација" из Зрењанина Милорад Бјелогрлић каже да је последња цена за градњу постројења за пречишћавање воде која је разматрана била 27,5 милиона евра, као и да би сада тај пројекат могао да кошта нешто мање, и то око 25 милиона евра.

"Овај новац се тешко може обезбедити из локалне самоуправе, а грађани Зрењанина су доста тога урадили сами личним средствима, па очекујем да ће се укључити и држава и помоћи из својих фондова", каже Бјелогрлић.

Пре осам година када је вода забрањена за употребу, реактивирани су артески бунари и уличне пумпе на којима је вода исправна за пиће. И данас су те пумпе са исправном водом, али се мало користе.

Један довитљиви Зрењанинац решио је да на то укаже и на занимљив начин осликао пумпу у улици Цара Душана, што би могла бити једна од идеја како да се поново поведе рачуна о уличним бунарима, са којих се вода још може користити бесплатно.

број коментара 8 пошаљи коментар
(понедељак, 07. нов 2011, 12:39)
anonymous [нерегистровани]

Скупа вода???

Tреба кубик да кошта 100 динара. За цену 1000 литара те воде не може чоколадица да се купи, па ни попије мала флаша воде у кафићу. А да 3 пута дневно пустите воду из водокотлића, потрошите кубик за месец дана. Па да је вода толико лоша, у Зрењанину би просечан животни век био 40 година.

(среда, 19. окт 2011, 17:49)
verica [нерегистровани]

vodovod

šta tu mi obični građani možemo-vodu moramo da pijemo,moramo da jedemo,i da se kupamo.kada imamo, vodu kupimo,a kada nemamo,šta drugo možemo...očigledno je da o nama,malim ljudima,malo ko brine.neka nas posle i ne čudi što toliko naroda umire od cancera.bilo bi lepo da neko stvarno nešto uradi,i da ne ostane samo na rečima,i pisanim tekstovima.

(понедељак, 17. окт 2011, 17:49)
Sacha [нерегистровани]

Ko zatrova?

8 godina? Malo li je? Nego, da li se zaboravilo ko je zatrova? Valjda ima neko ko je kriv?

(понедељак, 17. окт 2011, 14:40)
anonymous [нерегистровани]

Sest vekova kasnije

Ista voda se pije 608 godina,samo su nam danas standardi drugačiji.Doduše ni oni koji su je pili pre 608 godina pretpostavljam nisu bili oduševljeni.

(понедељак, 17. окт 2011, 12:40)
anonymous [нерегистровани]

svasta

ti verovatno nikada nisi bila u Zrenjaninu. To nije voda,to je "kanalizacija" koja tece iz slavine.Tako nesto ne bih dao ni domacim zivotinjama,a kamoli ljudima.Ali sta da rade ljudi koji nemaju para da kupuju vodu. Zalosno je to sve zajedno,a naravno odgovornost je na vlastima u gradu,pokrajini i drzavi.

(понедељак, 17. окт 2011, 03:57)
anonymous [нерегистровани]

Verovatno naduvana prica

Dozvoljena koncentracija arsenika u vodi za pice iz vodovoda je jednaka 0 (hvala lekarskom lobju), tako da kada su uvedene moderne metode merenja hromatografijom (koji moze da detektuje i tragove arsenika) silne vode koje su bile ispravne za pice u Srbiji su odjedanput postale zagadjene! Garantovano je ista voda od nastanka Zrenjaninskog vodovoda; ako Vam pre nije smetala, ne smeta Vam ni sada!

(недеља, 16. окт 2011, 19:27)
anonymous [нерегистровани]

neki se bogate i na ovako losoj vodi

Jako skupa voda po kubiku u Zrenjaninu, a voda je toliko zatrovana, da bi ih trebala biti sramota i naplatiti vise od 10 po kubiku.

(недеља, 16. окт 2011, 19:17)
Повратак отпорних! [нерегистровани]

Осам година!!!

Не може им нико ништа!!!