Крштење коња у Љубичеву

Одсецањем прамена гриве младим грлима на најстаријој српској ергели "Љубичева" код Пожаревца одржана је традиционална манифестација крштење ждребади.

Две ждребице и два пастува су можда будуће звезде домаћих и светских хиподрома. Али, да би кренули стазама успеха морали су прво да добију имена. Крштење ждребади, традиционална је манифестација "Љубичева" код Пожаревца, најстарије српске ергеле.

Одсецањем прамена гриве младим грлима "Љубичева" кумовали су, између осталих, градоначелник Пожаревца Миодраг Милосављевић и директор "Термоелектрана и копова Костолац" Драган Јовановић који су својим кумчићима дали имена Гардоприм голд и Марс.

Ждребице су добиле нешто поетичнија имена: Цинтија и Леонида, а њима су кумовали Александар Лукић, директор пожаревачког Центра за културу и директорка агенције за образовне услуге "Кодекс"Снежана Милошевић.

Из штала ергеле "Љубичево" изашла су легендарна грла "Љубичевац", "Вићенцо" и "Тина". Ту сјајну прошлост труди се да досегне и садашње руководство, али, није им лако.

Директор ергеле Владан Јанковић каже да је ситуација боља него пре три године, али да су дугови ергеле милионски, а рачун ергеле је у блокади.

Сви се надају бољим данима на шта их обевезује и традиција дуга више од век и по, када је кнез Милош Обреновић, своје имање крај Мораве оставио "на ползу народу".

број коментара 0 Пошаљи коментар