Језеро Перућац: ружење лепоте

Иако се отпад из језера Перућац уклања сваке године, оно неће бити чисто док се не реше узроци проблема: у њему се зауставља све што река са свог приобаља понесе и прими са притокама.

Изградњом хидроцентрале на Дрини изнад Бајине Баште, 1967. године, вода је испунила кањон који је река стварала милионима година, дубећи падине планине Таре. Тако је настало језеро Перућац.

Широко до 1.100 метара и дуго 52 километра, језеро Перућац простире се све до Вишеграда и чувене ћуприје на Дрини.

Дрину су одвајкада звали и Зеленика, због њене специфичне боје. Од Шћепан-поља, где настаје спајањем Таре и Пиве, до ушћа у Саву, пређе непуних 346 километара, а најлеша је управо у свом горњем току.

Кањон Дрине јединствен је и по својим знаменитостима: посебна микроклима омогућила је опстанак прашумских састојина ендемских и реликтних биљних и животињских врста.

Све чега се дотакне човек може да запрља

Али, све што је природа сачувала још од пре леденог доба, човек непрестано разара, расипа и прља. И док једни чисте, други бацају, па река на својим плећима у једно од најлепших језера и у зону националног парка годишње унесе десетине хиљада кубика отпада.

"Једино дугорочно решење је међудржавни споразум Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине о заједничкој бризи о сливу Дрине. Отпад се сваке године чисти на Перућцу, а овде се зауставља све што река са свог приобаља понесе и прими са притокама. Наравно, ту је и обавеза и настојање да се непрестано утиче на свест људи како би схвалити да је Дрина њихова заједничка брига и интерес", наглашава Бобан Томић, директор Националног парка Тара.

Плутајући отпад и даље се гомила на Перућцу. Прошле године је, чак, изазвао и квар постројења хидроелектране.

Ружне навике људи, огледају се у водама Дрине, а ништа боље није ни на осталим рекама, упркос томе што знамо да наши животи зависе од тога колико и како чувамо воде којима нас је природа даривала. А широм планете, једна шестина популације нема приступ здравој пијаћој води, док две и по милијарде људи живи без основних санитарних услова.

Ако ништа друго, да ли је то довољно да променимо своје ружне навике?

број коментара 8 Пошаљи коментар
(недеља, 04. дец 2011, 07:27) - branko ivanjica [нерегистровани]

za čist perćac

to je bio i ogroman problem sredinom devdesatih kada sam ja bio tamo a bio sam dosta vremena mnogo je odpada dolazilo iz višegrada

(среда, 23. мар 2011, 10:20) - anonymous [нерегистровани]

Znate kako se ovo zove?

Balkanska kultura.

(среда, 23. мар 2011, 09:08) - Горан [нерегистровани]

Озбиљан проблем

Плутајући отпад прави проблем на свим водотоковима. Чине га, углавном, пластичне боце. Тај део проблема могао би доста брзо да се реши забраном коришћења ових боца, или, бар обавезом плаћања високих кауција (нпр. један еуро по боци), како би се подстакло њихово прикупљање и рециклажа. Тако би се дошло и до средстава за уклањање нерециклираних боца. Ово би држава могло лако да реши да има ваљаног министра за екологогију.
Међутим, проблем комуналног и осталог отпада је много озбиљнији и захтева много веће ангажовање на дуге стазе, иначе ћемо да дођемо у ситуацију да будемо затрпани отпадом.

(среда, 23. мар 2011, 00:14) - Perucac [нерегистровани]

Problem

Lupate gluposti, sav otpad dolazi iz C.gore, pa onda Bosne, I iz Srbije iz Lima?! Mora da se napravi resenje koje bi sprecilo to smece da dodje do Peruca! Samo to nije nimalo lako! Iz tri drzave se skuplja smece i to bas na nasoj brani! Kvari nam turizam a i ugled!

(уторак, 22. мар 2011, 22:19) - anonymous [нерегистровани]

Ekologija,obrazovanje i kaznjavanje

Education [edukacija] nije srpska rec.

(уторак, 22. мар 2011, 22:08) - Vladimir [нерегистровани]

Ekologija: Edukacija + kaznjavanje.

Nalazem odgovornim funkcionerima da odstampaju letke sa upozoravanjem da stanovnici vode vise racuna o ekologiji i turizmu,te da to helikopterom izbace tamo gde je potrebno.
Osnovati nekoliko grupa specijalne ekoloske policije koji bi, terenskim motociklima po dva, patrolirali i kaznjavali koga treba, u citavom rejonu.A mogli bi postaviti svuda i korpe za smece.Decu, u skolama,cesto uciti i podsecati ....

(уторак, 22. мар 2011, 20:15) - el mouse [нерегистровани]

ma jooooook

koga lupiti po dzepu kad su krivci izmedju ostalog:tinejdzeri kojima ne mozes nista,deca koja uzmu i bace flasu ili im ispadne igracka u vodu?ko ce to da nadgleda?ja se prijavljujem i ja bih to besplatno radio,samo neka mi neko obezbedi smestaj i makar jedan obrok dnevno i ja cu da radim jer je jezero prelepo i steta sto ga toliko unistavaju.

(уторак, 22. мар 2011, 19:16) - Ratko [нерегистровани]

evo resenja!!!

samo opaliti po novcaniku! ako neko nema da plati moze da odradi, evo primera, nedavno sam ovde (CH) dobio kaznu za pogresno parkiranje koju sam naravno u roku platio, ali kod njih se desila neka greska (svu dokumentaciju sam posle toga poslao elektronskom postom i dobio izvinjenje)oni su mi ponudili da tokom vikenda idem da odradim svoju kaznu, neverovatno, znaci ko ne moze da plati ima resenje, ciscenje!