МИН локомотива добила посао од пет милиона евра

Нишка фирма МИН локомотива добила је посао вредан пет милиона евра, на међународном тендеру за поправку локомотива за македонску железницу. У фирми која је у тешкој ситуацији, кажу да би овај посао могао да буде спасоносан.

Нишки машинци од наредног месеца поправљаће осам електричних локомотива македонске железнице. То значи да ће до наредног лета овде бити посла за свих 240 радника. За тендер вредан пет милиона евра припремали су се скоро две године.

"На крају смо успели да добијемо тај посао, који за нас значи опстанак. То је једна база, да можемо да радимо и постојимо и да дођемо до нових послова. То је посао који ће за нас значити упосленост капацитета за годину и по дана", каже директор МИН Локомотиве Славко Раичевић.

Да ће фабрика успешно реализовати тендер, гарантује држава са 100.000 евра, а квалитет посла осигурава агенција министарства привреде са 240.000 евра. У МИН-у кажу да без ових гаранција не би успели да победе на тендеру.

Македонске железнице траже да се поред поправке локомотива оне и модернизују. То значи да ће се у ових осам локомитива уграђивати модерни клима уређају и комплетна нова електронска опрема.

МИН Локомотива је једна од ретких фабрика МИН-а која је опстала. Тренутно се налазе у реструктуирању. За успешну приватизацију кажу да је најважније да имају посла. Са државом се договарују да заједно пронађу стратешког партнера.

То фактички значи да морамо наћи јаког стратешког партнера европског или светског нивоа, који ће овде уложити у модернизацију процеса производње, а држава ће ту уложити своју имовину", каже Раичевић.

МИН-ова фабрика је најозбиљији ремонтер локомотива у региону. Уколико до краја године добију и послове за Железнице Србије и Републике Србије будућност је, кажу, загарантована.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 17. јан 2015, 19:00) - anonymous [нерегистровани]

Paznja

Samo da se pazi na placanje, mozda je najbolje u pet faza. Ja tebi lokomotivu ti meni pare.