У част Николи Тесли

На реци Ђетињи у Ужицу, 1900. године, саграђена је прва хидроцентрала у Србији која је радила по Теслиним принципима наизменичне струје. Поводом Дана науке и 158 година од рођења великог научника, врата најстарије централе код нас, данас су отворена за посетиоце.

Хидроцентралу под старим градом, Ужице је добило само четири године после оне на Нијагари у Америци и то на предлог професора Ђорђа Станојевића који је 1892. године, после сусрета са Николом Теслом и сазнања о његовом раду, иницирао електрификацију града.

Његову идеју подржали су пословни људи и акционари ткачнице којима је био потребан сигуран и јефтин  извор енергије. У тада беспутно Ужице, опрема је стигла уз велике тешкоће.

Упркос многобројним сумњама да, како се говорило „из воде може ватра бити", у освит 20.века, Ужице је добило прву хидроцентралу у Србији, изграђену по Теслиним принципима полифазне струје.

Симбол  града на Ђетињи, данас универзално техничко добро које би у својој баштини пожелела свака нација, од почетка године, посетило је тек 2.000, махом гостију из иностранства.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 11. јул 2014, 19:38) - anonymous [нерегистровани]

???

Svaka čast za očuvanu centralu. Šta mislite šta je u Pančevu sa pivarom Wajfert iz 17 veka. Treba je posetiti i napraviti reportažu i da se izvinimo Wajfertu što je nešto vredni hteo da ostavi budućim pokolenjima.

(петак, 11. јул 2014, 13:32) - anonymous [нерегистровани]

Hvala Nebojsa!

Hvala Nebojsa! Potpuno se slazem sa Tvojim komentarom. Krajnje je vreme da se u svim obrazovnim ustanovama u Srbiji posveti dostojna paznja ostvarenjima Srba za dobro citavog covecanstva. Tesla, Pupin i Milankovic su svakako perjanice. No, ni sledbenike njihovih dela ne treba zaboraviti.

(петак, 11. јул 2014, 08:46) - Nebojsa [нерегистровани]

...............

Ova najstarija hidrocentrala u Srbiji morala bi da udje u svaku skolu u Srbiji. Odnosno sve skole u Srbiji bih trebale da regularno organizuju za osnovce posetu ovom dragulju srpske zaostavstine.Mnogo hvala ljudima koji se brinu i cuvaju ovakav dragulj za buduca pokoljenja.

(четвртак, 10. јул 2014, 20:37) - Miro Markovic [нерегистровани]

Prva centrala je podignuta u Folsomu pored Sakramenta

Prva centrala, koja je koristila sve izume Nikole Tesle na pricipima elektricnih kola naizmenicne struje, je podignuta u gradicu Folsom pored Sakramenta u Kaliforniji.