Бесплатан дом за најбоље студенте

Машински факултет у Нишу, већ трећу годину за редом, за петоро најбољих бруцоша, који нису из Ниша обезебеђује бесплатан смештај у студентском дому и исхрану у мензи. На факултету кажу да на тај начин желе да промовишу и помогну најбоље.

Два Милана и Никола имају по 19 година и долазе из Пирота и Бабушнице. Као најбољи бруцоши на Машинском факултету у Нишу, прошле године добили су бесплатан смештај у дому и исхрану у мензи.

Они кажу да су због тога могли да се посвете искључиво науци и остваре просек преко девет.

"Веома ми је значило то што је факултет плаћао и дом и мензу. Скоро да нисам имао никаквих трошкова и то ми је баш помогло, а посебно мојим родитељима који све ово финансирају", каже Никола Чубрило.

Смештај у студентском дому код техничких факултета и исхрана у мензи, месечно коштају око 5.500 динара. За академску годину то је скоро 60.000 динара.

"Моји родитељи су у нешто тежој материјалној ситуацији, како би ме финансирали. Они ми пошаљу новац за неке основне потребе, док факултет плати остало", каже Милан Каменовић.

"Овде у дому нам је добро. Стекли смо нове пријатеље. Лакше ми је да учим овде у читаоници, него кући. Када би имао више пара, поново би се одлучио да будем овде у дому, јер ми се свиђа како је овде све организовано", каже Милан Гроздановић.

Продекан за наставу Машинског факултета Ненад Павловић, каже да ће после завршеног конкурса за студентске домове, факултет и ове године помоћи пет најбољих бруцоша.

"Постоји пуно паметне деце у местима ван Ниша, који су у стању да студирају, али њихови родитељи, због материјалне ситуације, нису у стању да их пошаљу у Ниш. Зато смо одлучили да им помогнемо", каже Павловић.

Према званичним статистичким подацима скоре све општине на југу Србије имају просек плата нижи од Републичког. Плате су у просеку ниже за 5.000 динара у Пироту, 7.000 у Нишу, па до 17.000 динара у Куршумлији.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236-588

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 10. сеп 2013, 09:34) - anonymous [нерегистровани]

Hahaha

Pa naravno Piroćanci su tu kad je nešto besplatno :)