Нова поставка у логору на Црвеном крсту

У години када Народни музеј у Нишу слави 80 година постојања, први пут после више четири и по деценије отворена је нова стална поставка у логору на Црвеном крсту. Аутор је историчар и кустос Народног музеја Небојша Озимић.

Звук сирена, лавеж паса и рафална паљба је оно што посетиоци могу да чују у оквиру виртуалне презентације логора на Црвеном крсту у Нишу. Све ово најјачи утисак оставило је на преживеле логораше и њихове најближе.

"Ухватила ме језа кад сам упао у собу и чуо звук сирена. Сетио сам се дана проведених у овом логору и читав сам се најежио", каже Миломир Крстић, преживели логораш.

Видосав Мутавџић, син погинулог логораша каже да би требало увек да се окупљају овде.

Обимна документација, која до сада није виђена изложена је у три собе, у којима је организовано бекство из логора 1942. године.

Небојша Озимић, аутор изложбе каже да су они поставку правили тако да буде блиска најпре млађим посетиоцима, а потом и људима који нису са српског говорног подручја.

Ненад Петровић, дизајн и видедизајн каже да су се трудили да нађу све што до сада није било објављено, као на пример породичне фотографије учесника бекства које су сада први пут изложене.

"Ја се надам да смо ми на један сасвим нови начин испричали причу о овом логору. 3Д ефекти и сви звучни ефекти посетиоцима заиста приближују ову причу", каже Ивана Груден, коаутор изложбе.

Милтимедијална поставка припремана је неколико месеци. У раду је учествовало петнестак стручњака.

Током Другог светског рата кроз ову зграду на Црвеном крсту прошло је између 30.000 и 40.000 логораша. Од тога је на брду Бубањ поред Ниша стрељано око 14.000.

број коментара 4 пошаљи коментар
(недеља, 16. мар 2014, 20:50)
Londonac [нерегистровани]

Da ali

Sve je to lepo... Ali, prvo, ne postoji ni jedna web stranica gde mogu da se informisem vise o samoj ponudi, ceni itd. Ja ne znam sta rade oni ljudi iz TON-a ili TOS-a... Da li putuju igde? Da li se trude, da makar odsustvo svojih inovativnih ideja nadomeste kopiranjem vec postojeceg sa drugih trzista?

(петак, 12. апр 2013, 17:16)
docimer [нерегистровани]

pozdrav

sjajna postavka, svaka cast

(петак, 12. апр 2013, 17:03)
anonymous [нерегистровани]

Милош

Придружујем се честиткама и поздрав за Ивана.

(петак, 12. апр 2013, 15:57)
kolega [нерегистровани]

pozdrav

Lepa postavka, sve cestitke.
Pozdrav kolegi Milosu!