Еколошко и економично грејање

Основна школа "14. октобар" у Драгинцу код Лознице прва је школа у Србији која се греје на пелет, еколошко гориво чији је стопроцентни састав дрво. Пилот пројекат је покренула и са милион и по динара финансирала Локална самоуправа.

Прва школа у Србији, чији ће се ђаци грејати на пелет, је Основна школа "14. октобар" у Драгинцу код Лознице. Школу похађа 280 ученика, а претходних неколико грејних сезона школа је имала проблеме са грејањем због лоше изолације, столарије и старе и дотрајале инсталације.

Директор школе Велизар Кондић каже да је цевовод био у катастрофалном стању.

"Долазило је по тим каналима до труљења цеви, тако да смо, у току сваке године, имали бар две или три хаварије. Наравно увек је постојала опасност да дођемо до неког места које није могуће поправити или заварити где се то мора, тако да стрепели смо да не дође до прекида наставе", каже Кондић.

Уместо 150 тона угља и двадесет кубика дрва од ове јесени школа се греје на пелет. Највећа добит је смањење штетних гасова, већа брига за животну средину, отпад при сагоревању  сведен је на  минимум, а битан чинилац је и уштеда на трошковима грејања за око 20 одсто.

Милош Марковић из предузећа "БИОТЕРМ" у Лозници каже да је ово једина школа у Србији која се греје на биоразградиво гориво, које је апсолутно чисто, које је обновљиво и које нема никакав ниво загађености у односу на угљен-моноксид.

Партнерством приватног и јавног сектора замењено је око 1.500 метара цеви постављених пре 30 година, инсталирана два котла чија се потрошња базира на испоруци топлотне енергије по мегават сатима, а цена је усаглашена са градском одлуком.

Љубинко Ђокић, заменик градоначелника Лознице каже да уколико се систем, односно ово партнерство, покаже током грејне сезоне као добро, надају се да ће следеће године кренути и у другим школама.

Циљ пилот пројекта грејања на пелет је успостављање економичног и ефикасног еколошког модела, који би могао да се, поред школа на сеоском подручју, примени и у установама које немају могућност прикључења на лозничку Топлану.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 23. нов 2012, 12:05) - ljuba [нерегистровани]

grejanje na pelet

ja sam privatno domacinstvo koje vec 3 godine koristim brikete veoma sam zadovoljna nebi nikada zamenila pelet za drva probajte pa cete se uveriti

(петак, 23. нов 2012, 09:53) - anonymous [нерегистровани]

Питање

Мислим да је главно питање шта се користи као везивна материја за прављење пелета и колики је складишни простор потребан за складиштее 1 тоне истог.
Било би згодно чути искуства досадашњих корисника.

(петак, 23. нов 2012, 07:41) - anonymous [нерегистровани]

poskupo

Tona kosta 12.900 din. i zamenjuje oko 3,5 kubika ogrevnog, kvalitetnog drveta. Pre bih za te pare kupio drvo, nego ove "granule"...

(четвртак, 22. нов 2012, 21:44) - anonymous [нерегистровани]

?

koliko kosta tona i dali brzo sagoreva?