Први писани помен Ужица

Из Дубровачког архива, у Ужице је стигао факсимил документа у коме се први пут помиње име града. Признаница за дуг из 1329. године потврђује трајност имена града и сведочи о везама Дубровника и Ужица још од 14. века.

Богати ужички архив, са списима на 3.000 дужних метара, однедавно је, захваљујући сарадњи са архивистима из Дубровника, у поседу оног најважнијег документа за датирање имена града.

У дубровачким књигама остало је записано да је извесна "Мила, жена Склавка из Ужица", како гласи превод са латинског, на коме је признаница писана, и то готицом којом се у то време служила дубровачка администрација, "дала аптаги уз милост за Радославу Бисерку, задржавајући право над кућом речене Бисерке све до следећег Ускрса."

Признаница је написана 1329. године, индикта дванаестог, 9. октобра.

У то време, у 14. веку Ужице је не велики, али стратешки важан град, на путевима ка приморју и са моћном тврђавом која припада властелинској породици Војновић.

Поменутом Склавку се наравно, више ни гроб не зна, али му је име и на једном муралу овдашње средње школе, а 9. октобар, дан када је његова Мила документовала позајмицу, Ужичани славе као Дан града.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 22. нов 2012, 20:09) - Aspalathos [нерегистровани]

ime grada

Boraveći u užicu raspitivao sam se među stanovnicima odakle i šta znači ime grada na Đetinji. Najčešće bih dobio odgovor da je grad bio opasan žicama, ali u ta vremena žica nije bila izmišljena! Ni neka druga objhašnjenja mi se ne čine prihvatljiva, ali činjenica da je okolina grada bogata hrastovom šumom, da li hrastom lužičnjakom, uz nestanak nestabilnog glasa L ostade Užice. Analogija sa Lužičkim Srbima, koji žive nedaleko Drezdena u delovima gde takođe rasu hrastove šume. Ako postoji egzaktnije tumačenje imena grada, voleo bih ga saznati.

(четвртак, 22. нов 2012, 10:55) - Nikola Bacetic [нерегистровани]

Cestitke

Cestitke kolegama iz Istorijskog arhiva u Uzicu za ovu divnu akciju!