Лековито биље са Озрена

У подножју планине Озрен расте педесетак врста самониклих лековитих биљака. Многим мештанима продаја биља је само додатни приход, буудћи да имају ограничен простор за сушење. То би се променило када би у селу постојала сушара, јер за килограм сушеног биља добиају од 60 до 600 динара.

За становнике Језера, села у подножју Озрена, у сокобањској општини, брање лековитог биља је само хоби, иако се килограм биљака плаћа од 60 до 600 динара.

Берба траје од априла до краја октобра и, када би се само тиме бавили, 260 мештана,  колико их у том селу има, могли би да зараде доста новца.

Биљка зука, карактеристична за подручје Далмације, богата ароматичним уљима, у неприступачним пределима планина Озрен и Девица, бере се од прошле године.

Мирјана Тасић, мајка троје деце, каже да само од лековитог биља не може да се живи и да мора да се бави и другим пољопивредним пословима како би издржавала породицу.

Мирјана биље бере ујутро, од 5 до 9, ако тог дана не не ради на њиви. Углавном, каже, лековито биље беру у слободно време.

Проблем је и то што нигде у околини не постоји сушара и сналази се како ко може.

Док се једне биљке суше, нема брања нових, објашњава Винка Пешић. Биљке не смеју да се суше на сунцу да не би поцрнеле. Сада то чине у једној просторији, намеравају да оспособе ѕа сушење биља још једну, али за сушару немају довољно новца.

Пешићи су и први који су посејали невен, док сви остали беру самоникло биље.

Ове године, због велике суше, у подножју Озрена биљака као и да нема берачи у Језеру чекају да сазру дивље јабуке.

Једина предност је што откупљивачи по биљке долазе. Мештани кажу да су лоши сви путеви који воде до Језера, чак и недавно направљени пут према Сврљигу.

Пут до Ниша је некада, кажу, био добар али је пропао, а до Сокобање је толико лош даполоме кола ако иду њима.

Језеро, живописно село нетакнуте природе, у летњим месецима нема довољно воде, нема аутобуску линију до Сокобање, а сеоска амбуланта затворена је пре тридесет година.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 15. авг 2012, 08:21) - anonymous [нерегистровани]

Lezi lebu da te jedem

Sto vise bogatstva imamo narod je sve lenji-
viji. Pocrkace na asvaltu al da rade nece.
Samo sminka i modne piste to ih interesuje.

(недеља, 12. авг 2012, 13:05) - anonymous [нерегистровани]

Koje bogatstvo,

kud god se okrenes u Srbiji, bogatstvo od Boga dato. Boze ustremi korake i misli naseg naroda, da to i koristi po tvojoj promisli.