Нијагара, па Ђетиња

Пре тачно 112 година Ужице је добило хидроцентралу, прву у Европи, саграђену по Теслиним принципима наизменичних вишефазних струја. Време није наудило Централи под Старим градом, саграђеној само 4 године после оне на Нијагари, која и данас ради.

На идеју да искористи снагу реке, као добар и јефтин извор енергије који би дању покретао машине а ноћу осветљавао град, дошао је београдски професор и физичар Ђорђе Станојевић, кога су подржали пословни људи и акционари ужичке ткачнице.

Према речима Загорке Никитовић, кустоскиње Народног музеја Ужице, акционари који су желели да направе ткачку фабрику имали су среће што је професор Ђорђе Станојевић био пријатељ Николе Тесле и што је дошао у Ужице. После разговора с акционарима ткачнице, Станојевић је реализовао њихову идеју.

На измаку 19. века, у беспутно и од главних саобраћајница удаљено Ужице, опрема немачког "Сименса", који је тада машине први, и једини, пут обележио ћириличним писмом, стигла је уз велике тешкоће - најпре возом до Крагујевца а онда ојачаном воловском запрегом, преко планине Јелице до Ђетиње.

"Превоз је трајао неколико месеци", наводи Загорка Никитовић. "Оно што је занимљиво јесте да је тај караван са турбинама који је пролазио кроз села изазивао чуђење, све је изгледало као сеоба народа."

Упркос многобројним тешкоћама и сумњама "да из воде може ватра постати", петнаест месеци од почетка градње, на Илиндан 1900. године, како су предвидели Тарабићи, "би оно што бити не може - сину видјело из ријеке".

Од тада па до данас, уз краткотрајне прекиде, турбине на Ђетињи раде, а у сусрет овом важном датуму, обележавању 112. годишњице, у ужичком Историјском архиву отворена је изложба београдског Музеја "Никола Тесла", на којој је представљено
више од 120 фотографија и других докумената из личне заоставштине чувеног научника.

"Ту су и фотографије Теслиних пријатеља, сарадника анонимних поштовалаца који су му изразе свог дивљења често слали на фотографијама", објашњава Ивана Зорић, кустоскиња Музеја "Никола Тесла" у Београду. "Фотографије су често потписане и имају лепе посвете."

Ове фотографије, али и годишњица изградње централе под Старим градом, која одбројава други век постојања, још једно су сећање на Теслину генијалност и људску упорност која је, ето, постала и драгуљ у туристичкој понуди Ужица.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(петак, 03. авг 2012, 10:56) - anonymous [нерегистровани]

I

Procita li ti tekst ili daj samo da nesto i ja kazem?

(петак, 03. авг 2012, 09:56) - anonymous [нерегистровани]

samo tri meseca

Nemojte da ste nakraj srca... Na Nijagari je puštena u rad tri meseca posle one u Folsomu, a veća je i duže je radila, pa se obično navodi kao prva.

(петак, 03. авг 2012, 07:57) - Србин из Русије [нерегистровани]

Одличан прилог!

Молио бих руководство РТС да нам даје више оваквих, афирмативних и едукативних прилога о нашој земљи и народу! Преко разних медија и Интернета просто смо ''затрпани'' кичом и негативним причама о Србији, иако, попут овог прилога, имамо много тога чиме можемо да се презентујемо и поносимо у свету. Хвала још једном РТС на одличном прилогу!

(петак, 03. авг 2012, 00:39) - Miro Markovic [нерегистровани]

,,,,,

Prva elektrican centrala na bazi trofaznih strujnih kola je podignuta u gradu Folomu u Kaliforniji.Nepotrebno je menjati istoriju razvoja elektricnih centrala koje su koristile Teslin trofazni sistem naizmenicnih struja.U Sjedinjenim drzavama Amerike svima je poznato da je prva elektricna centrala koja je koristila Tesline trofazne generatore podignuta u predgradju danasnjeg Sakramenta, zvanog Folsom, pa tek onda ona na vodopadima reke Niagare.U Folsomu postoji odlican muzej te prve americke hidro elektrane.Smesno de danas u vreme interneta i kompjutera da se ovako nesto objavljuje.

(четвртак, 02. авг 2012, 23:58) - anonymous [нерегистровани]

кустос

Загорка Никитовић, баш лепа

(четвртак, 02. авг 2012, 23:55) - anonymous [нерегистровани]

Da je toga vise

Bas lepo.