Пријатељ орлова

Мирослав Ђуровић из села Грачацa код Врњачке Бање сваког дана храни орлове који без страха долећу на његово имање. Раније су долазили свака три или четири дана, али од када је наишао ледени талас, долећу свакодневно, јер им је то једини начин да се прехране.

Зима и снег донели су невоље и орловима, па их Мирослав Ђуровић из села Грачацa код Краљева храни свако јутро.

Прво је, каже, долазио само један пар, а сада их има осам или девет у групи. Претпоставља да им је станиште на оближњим Гледићким планинама.

Мирослав додаје да је реч о одраслим и здравим јединкама, а да је занимљиво да су орлови пришли тако близу, да су редовни и да су баш лепи.

Ово су сури орлови, а одрасле јединке имају уједначене тамно браон боје. Млади имају белих површина испод крила.

"Има један, мислим да је млад, али је највећи. Има нешто бело испод крила. Није сасвим обојен, а широк је у крилима и милина га је гледати. Он је особито леп", прича Мирослав.

Ове птице су заштићене законом. Ловци из Грачаца их не изловљавају, иако нападају живину. Мирослава радује што број орлова расте, а чак су млади орлови крупнији и снажнији, што је предуслов да ће имати добро потомство.

број коментара 10 пошаљи коментар
(четвртак, 01. мар 2012, 20:10)
Miroslav Ž. Simić [нерегистровани]

Orlovi na grbu

E, pa dragi moj prijatelju i saradnice Miroslave, sa orlovima si se pojavio upravo kada sam otpoceo stilizaciju grba opstine Rekovac, opstine koja zauzima 1/3 Gledickih planina. I, evo, Ti mi dade ideju - Orlovi sa Gledickih planina!Hvala, puno hvala!Cim GRB bude gotov - imaces ga! Miroslav Z. Simic, 35265 DRAGOVO.

(петак, 17. феб 2012, 00:03)
anonymous [нерегистровани]

Orlovi

Zemlja sinova orlova.

(четвртак, 16. феб 2012, 21:43)
obrenovac [нерегистровани]

suri orao

covek je car,vi nebi ni coveku dali da jede a on tovnim pilicima hrani naj bolje zivotinje na svetu golden eagle.bravo caleeeee

(четвртак, 16. феб 2012, 20:50)
anonymous [нерегистровани]

Хранити их понекад

Не треба им давати храну свакога дана јер неће више тражити природним путем.Треба их хранити једном седмично док је ова зима и снег.А од пролећа никако или једном двапут у месецу.

(четвртак, 16. феб 2012, 20:49)
crunello [нерегистровани]

nuzda boga ne moli

ovo je odgovor prvoj dvojici koji su komentarisali ovaj clanak, koji smatraju da je ovo medvedja usluga orlovima, koji bi zbog ovoga mogli da izgube svoje prirodne lovacke instinkte. sve to stoji, ali stoji i to da bi ta njihova primedba bila na mestu kada bi uslovi bili normalni. ali u ovom novom, nazovi "ledenom dobu", kada prirodnu lovinu orlova mozemo uzivo videti jedino u ZOO vrtu, cini mi se da je ovo sjajan gest koji ce im pomoci da prebrode do proleca, kada ce i lovine biti mnogo vise u prirodi i kada ce svi moci da odahnu i vrate se svojim prirodnim instinktima. mislim da im nekoliko meseci ovakvog prehranjivanja nece dovesti do zaboravljanja onoga sto jesu. ipak su prirodni, zivotinjski instinkti za samoodrzanjem mnogo jaci od toga. i zato, svaka cast gospodinu Miroslavu. definitivno bi lokalna samouprava, biznismeni i sami gradjani morali da mu pomognu u ovom plemenitom poduhvatu.

(четвртак, 16. феб 2012, 17:56)
Ratko [нерегистровани]

dobar gest?

Ovo nije nikakav dobar gest vec kopanje rupe i to mecki. Hranjenjem orlova on ih udaljava od njihove prirode te ce oni sada umesto da traze hranu prirodnim putem uvek dolaziti kod njega i uzimati hranu. Sve cesce i cesce dok potpuno ne otupe.

(четвртак, 16. феб 2012, 17:22)
anonymous [нерегистровани]

Opstanak Orlova = Samostalnost

Hranjenje divljih zivotinja, koliko god se to cini plemenito, im na duge staze ne cini dobru uslugu. Opstanak ovih ptica zavisi od sposobnosti mladih jedinki da od roditelja nauce kako da samostalno pribave hranu i dokle god su hranjeni ovim vestackim putem, oni tu priliku da nauce o prirodnom opstanku nemaju.

Gospodin Djurovic, kao i svi mi, moze da utice na uspeh ove ili drugih zivotinjskih vrsta zalaganjem da se njihova prirodna zivotna sredina ocuva i orlovi ce se sami o sebi moci brinuti.

(четвртак, 16. феб 2012, 15:52)
anonymous [нерегистровани]

svaka cast!!!

Svaka cast plemenitom coveku!!! Delo za svaku pohvalu i postovanje, nadajmo se da ce u buducnosti biti jos i vise ovakvih plemenitih primera koji se ne moraju odnositi samo na ptice vec i na celu zivotinjsku populaciju u Srbiji. Trebamo da cuvamo taj biljni i zivotinjski svet Srbije (dok imamo sta da cuvamo).

(четвртак, 16. феб 2012, 15:10)
anonymous [нерегистровани]

Zrelo za EU?!

Prosto ne poverovati da je tako nesto moguce u Srbiji,posle price sa vukovima u neposrednoj blizini.Predlazem otvaranje ziro racuna(dobrovoljni prilog) za pomoc u ovakvim slucajevima bilo gde da se dese u Srbiji.Nadam se da ce moci da se resi i slucaj sa stradalim ovcama,samo tako mozemo da se kao nacija edukujemo(obucimo)kako se treba ponasati prema prirodnim desavanjima.PS.Vise prirode je buducnost, a. ne obrnuto.

(четвртак, 16. феб 2012, 14:48)
anonymous [нерегистровани]

Pohvala

Divna je priča. Prosto je neverovatno da orlovi prilaze tako blizu ljudima. Ovo je primer kako treba da se odnosimo prema prirodi i ugroženim vrstama ptica.