Читај ми!

Сарадња у региону приоритет

Србија улаже огромне напоре за јачање регионалне сарадње и спровођење реформи, рекао председник Владе Србије Мирко Цветковић на конференцији Централноевропске иницијативе у Београду, уз очекивање да ће Србија у децембру добити статус кандидата за чланство у Европској унији.

Премијер Мирко Цветковић сматра да је годишњи Самит Централноевропске иницијативе (ЦЕИ) у Београду био добра прилика да се размотре најважнији аспекти регионалне сарадње и да представници земаља чланица размене мишљења о могућностима за јачање сарадње и конкурентности својих економија.

Цветковић је истакао да је за Србију велика част да председава ЦЕИ као једном од најважнијих и најстаријих регионалних иницијатива, али да представља и велику одговорност.

Према његовим речима, Србија је уложила максималне напоре за промовисање и постизање циљева ЦЕИ као што су регионална сарадња и потпуније укључивање у европске развојне токове.

Премијер је указао да су реализовани многи пројекти, посебно у области економије, транспорта, енергије, науке и технологије, образовања, пољопривреде и заштите животне средине.

Цветковић је истакао да је у реализацији тих пројеката веома значајна била сарадња са Европском банком за обнову и развој и подсетио да је ове године покренута и Иницијатива за промоцију развоја грађанског друштва.

ЦЕИ ће наставити да промовише јачање веза са ЕУ, као и са осталим регионалним инцијативама и институцијама, нагласио је премијер Србије.

Састанак испунио мисију

Црногорски премијер Игор Лукшић је оценио да је данашњи састанак испунио своју мисију.

"Успели смо разменити мишљења о свему ономе што ће бити предмет интересовања и пажње наших земаља, а пре свега економска политика коју треба да размотримо како би се изборили са последицама кризе која ће се сасвим сигурно пролонгирати", нагласио је премијер Црне Горе.

Лукшић је рекао да се на тај начин земље ЦЕИ суочавају са потребом да економски системи буду конкурентни и да се искористе потенцијали региона.

Чланице ЦЕИ, према његовим речима, имају огроман економски потенцијал.

Лукшић је уверен да ће у време које долази овај регион бележити највећи економски раст.

Генерални секретар ЦЕИ Герхард Фанцелтер рекао је да је најбољи лек против кризе "више Европе, а не мање Европе" и да је зато потребно јачати сарадњу земаља средње Европе са Европском унијом.

Фанцелтер је честитао Цветковићу на позитивном мишљењу Европске комисије о захтеву за чланство Србије и оценио да је Србија посвећена регионалној сарадњи.

Председник ЕБРД Томас Миров упозорио је на могућу кредитну кризу у ЦЕИ.

"Економско успоравање у западној Европи, уз забринутост за јачину матичних банака еврозоне, представља двоструку претњу економијама централне и југоисточне Европе, оријентисаним на извоз и доводе до новог регионалног помањкања кредита", изјавио је председник Европске банке за обнову и развој Томас Миров.

Председавајући Савета министара Босне и Херцеговине Никола Шпирић оценио је, у обраћању учесницима Самита, да се реформски напори исплате не само због чланства у ЕУ, већ и због унутрашњих промена државе у корист привреде и грађана.

Шпирић је рекао да је Босни и Херцеговини нужно потребно десет година спровођења добро осмишљених и координисаних економских политика, како би достигла ниво најмање конкурентних земаља чланица ЕУ и тако испунила један економски критеријум за чланство у Унији.

Премијер Украјине, земље која преузима председавање ЦЕИ, Микола Азаров рекао је да његова држава сматра сарадњу у оквиру те иницијативе веома важном на путу евроинтеграција.

Азаров је додао да је размена искустава између земаља чланица ЕУ и регионалних иницијатива веома корисна.

"Сматрамо да ће активирање контаката ЦЕИ и ЕУ допринети активнијем раду и привредном наступу, као и поспешивању реализације циљева земаља које нису чланице Уније, рекао је Азаров.

Aмбасадор Италије у Србији Армандо Варикио оценио је да регионални форуми попут Централноевропске иницијативе могу имати кључну улогу у суочавању са глобалним изазовима.

У оквиру билатералних разговора са колегама из земаља чланице ЦЕИ он је, како је навео, пренео заинтересованост за међусобним укидањем виза.

ЦЕИ, која броји 18 чланица, земаља централне, источне и југоисточне Европе, основана 1989. године, једна је од неколико регионалних иницијатива којима Србија председава ове године.

Чланице Централноевропске иницијативе су: Албанија, Аустрија, Белорусија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Чешка, Мађарска, Италија, Македонија, Молдавија, Црна Гора, Пољска, Румунија, Србија, Словачка, Словенија и Украјина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво