Читај ми!

Мањкавости јавних набавки

Жеља власти је да током предизборне кампање има неуређен простор јавних набавки, оцењују у "Коалицији за надзор јавних финансија".

Измене система јавних набавки у Србији припремају се пребрзо и у тајности, а један од могућих разлога за то јесте жеља власти да током предизборне кампање има неуређен простор јавних набавки, оцењују у "Коалицији за надзор јавних финансија".

Као главне замерке наводе кратак рок за припрему измена Закона о јавним набавкама и укидање Управе за јавне набавке.

Из организације "Транспарентност Србија" упозоравају да није јасно које институције треба да функционишу у новом систему јавних набавки и додају да је сам план у многим деловима неспроводив.

"Нема нечега чега би требало да буде у једном акционом плану, а то је јасна визија оних који старатегију и акциони план доносе, односно јасна визија које институције треба да спроведу нови законски оквир у новом систему који би требало да буде бољи од постојећег", оцењује Немања Ненадић из "Транспарентности Србија".

Из "Топличког центра за демократију и људска права" оцењују да је Влада, предвиђањем да ће се борба против корупције, у оквиру пројекта, одвијати крајем 2012. и почетком 2013. године, на врло експлицитан начин, за сада, одустала од борбе против корупције.

"Ми добро видимо да ће за неколико месеци у овој земљи бити избори и нама није нејасно да се овај закон доноси, пре свега, због избора. Потребно је да имамо једно поље које је потпуно нерегулисано у периоду предизборне кампање да би неко сутра могао да обавља одређене послове без икакве контроле", каже Драган Добрашиновић из те органиазције.

У "Коалицији за надзор јавних финансија" сматрају да се при формулисању закона мора имати у виду укидање непотребних процедура, смањење дискреционих овлашћења, повећање транспарентности, контрола и надзор, јавна одговорност и делотворно кажњавање.

Нови законски оквир, такође, треба да обезбеди да ниједно кршење закона не остане некажњено. Предлози су у уторак упућени Министарству финансија, а осим на Закон о јавним набавкама, односе и на Кривични закон, а све да би борба против корупције била успешна.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво