Читај ми!

Алтернативна енергија

Иако су у ЕУ улагања у обновљиве изворе енергије приоритет, у Србији се свега 15 одсто енергије добија из тих извора. Ипак, последњих месеци повећано је интересовање домаћих, а посебно страних инвеститора за улагања у ту област, кажу у Влади.

Србија 15 одсто енергије добија из обновљивих извора. У Влади кажу да је последњих месеци повећано интересовање домаћих, а посебно страних инвеститора за улагања у ту област.

Само из биомасе могло би годишње да се добије чак 200.000 тона биодизела.

Због свог стратешког положаја и великог природног потецијала, Србија има огромне могућности за градњу нових капацитета, производњу струје и топлотне енергије из обновљивих извора.

Пројекте већ имају Врање, Куршумлија и Хртковци, а у Влади очекују и од других градова и нуде подршку.

"И данас када знамо колика је цена енергије и колики су ресурси енергије више је неопходно да се окренемо другим изворима, алтернативним обновљивим изворима", каже потпредседница Владе Верица Калановић.

Калановићева наводи да је улога државе да направи амбијент и за пројекте и за коришћење алтернативне енергије.

Могућности за улагања има у енергију ветра, воде, сунца, али највише, кажу, у биомаси.

"Када је биомаса у питању ми смо, нажалост, издали само једну енергетску дозволу за један капацитет од три мегавата приватном предузећу на Тари", каже саветник премијера за енергетику Петар Шкундрић.

Шкундрић наводи да има неколико дозвола које су издате за производњу елетричне енергије на бази биогаса.

И у Агенцији за промоцију извоза и страна улагања спремају се да олакшају долазак инвеститорима, како би се повећала улагања.

"Што се тиче обновљивих извора енергије до сада имамо око десетак пројеката који се углавном односе на прераду и производњу пелета", каже заменик директора Агенције за страна улагања Горан Џафић и додаје да верује да ће СИЕПА у наредном периоду имати већу улогу с обзиром на измену закона.

У Европи производња енергије из обновљивих извора је приоритет па у Влади Србије рачунају и на средства из европских фондова.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво