Читај ми!

Право на бенефицирани стаж

Бенефицирани радни стаж у Србији остварује више од 100.000 људи. Промене закона о пензијско-инвалидском осигурању неће утицати на оне који за годину рада добијају 18 месеци стажа. Рудари у подземној експолатацији, пилоти, балерине и даље ће одлазити у пензију са 50 година.

Изменама Закона о пензијско-инвалидском осигурању, подигнута је граница, тачније број година за старосну пензију и онима који остварују право на бенефицирани радни стаж. Правилник који утврђује коме и колико се увећава стаж није промењен, тако да бенефиције неће бити укинуте.  

Они који су захваљујући бенефицијама одлазили у пензију са 53 године, пензионисаће се две године касније. То су, рецимо, радници на површинским коповима рудника. Овој промени они се не радују.

"Требало би људе који су дошли на ту идеју довести на копове у зимском периоду или у периоду када су велике кише, да виде тада какави су услови на коповима, да не причамо о трећој смени", каже Горан Гајевић, багериста.

Директор привредног друштва "Теко" у Костолцу Драган Јовановић каже да рудари раде тежак посао који значајно утиче на њихову радну способност, нарочито при крају радног века.

Битно је да промене закона неће утицати на оне који за годину рада добијају 18 месеци стажа. Тако ће, на пример, балерине, рудари у подземној експолатацији, пилоти, и даље одлазити у пензију са 50 година.

Радоје Савићевић из Министарства рада и социјалне политике каже да изменом овог закона ниједно место није изгубило бенефицију, само су пооштрени услови за одлазак у старосну пензију.

"Да би једно место изгубило евентуално статус места на каоме се рачуна бенефицирани стаж потребно је да услови рада, односно процеси технологије буду у тој мери побољшани да не постоје више штетности", објаснио је Савићевић.

Право на бенефицирани радни стаж у Србији остварује више од 100.000 људи. То право су стекли јер раде послове који угрожавају здравље.

"Основни податак је да се побољшају услови рада на сваком радном месту, да се свако радно место учини што безбеднијим", каже проф. др Александар Миловановић, директор Института за медицину рада.

Према његовим речима, неопходно је да се поведе рачуна о здрављу радника и да се редовно врше прегледи.

Интересантно је да бенефицирани радни стаж у Америци и земљама Западне Европе не постоји. Тамо је ово је решено тако што радници који би могли да остваре ово право, примају већу плату, могу раније да се пензионишу, а и пензија им је већа. У Србији се према речима надлежних овакве промене неће десити.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво