Читај ми!

Кеш или картице?

Процене су да ће српски држављани, плаћајући картицама у иностранству, потрошити више од милијарду евра. Зато банке клијентима саветују да се пре пута информишу о погодностима које доносе поједине врсте картица и мерама заштите од злоупотреба.

Десет година од када је поново уведена најефикаснија замена за готовину, грађани Србије имају пет милиона платних картица. Иако се дефинитивно више троши преко картица него када имате готовину, бројне су предности тог вида плаћања.

Плаћајући картицама, наши држављани су у иностранству прошле године потрошили 900 милиона евра. Ове године, процене су да ће та сума премашити милијарду, због чега банке клијентима саветују да се пре пута информишу о погодностима које доносе поједине врсте картица и мерама заштите од злоупотреба

Срђан Белић из "Ерсте банке" не препоручује подизање више малих износа на банкоматима који нису из групе банке која је издала картицу, да се не би обрачунавала провизија на више трансакција.

Дакле, пре пута распитајте се за које картице се не наплаћује провизија за услуге у хотелима, ресторанима или пос аутоматима.

Провизија за подизање готовине увек је већа ако то радите преко кредитних, а не девизних картица.

Неке банке у својим филијалама у земљама у окружењу, попут Грчке, Црне горе и Хрватске, не наплаћују провизију на својим банкоматима.

Када је реч о сигурности, можда је боље да носите картицу која има чип, а не ону која има само магнетни запис и покушајте да запамтите шифру. Такође, пре поласка на пут у мобилни телефон укуцајте број банке јер у случају губитка или злоупотреба и секунде могу да буду драгоцене.

Такође, не прихватајте ничију помоћ, ако нисте сигурни како се банкомат користи. "Главни проблем код коришћења банкомата у иностранству је што није на српском језику. Ако вам неко понуди помоћ одбијте је, јер је најчешће реч о некој превари", рекао је Душан Узелац, директор сајта Каматица.

Ове године банке посебно вреднују кредитну моћ клијента, па се може очекивати повећање лимита за потрошњу преко кредитних картица.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво