Читај ми!

Могуће последице афере "Строс-Кан"

Привремено руководство ММФ-ом преузео заменик Доминика Строс-Кана, Џон Липиски. ММФ остаје "потпуно функционалан", саопштено из те инситуције. Хапшење Строс-Кана неће се одразити на деликатне преговоре о пакетима за спасавање чланица еврзоне, истиче немачки шеф дипломатије Волфганг Шојбле.

ММФ је саопштио да остаје "потпуно фукционалан и оперативан" под привременим руководством Строс-Кановог заменика Џона Липиског. На састанку министара финансија еврозоне у Бриселу, ухапшеног шефа ММФ-а замењиваће помоћник извршног директора фонда Немат Шафик.

Немачки министар спољних послова Волфганг Шојбле је, упитан како ће се хапшење Строс-Кана одразити на деликатне преговоре о пакетима за спасавање чланица еврозоне, рекао да хапшењем шефа ММФ-а решавање проблема није угрожено, пренео је Дојче веле.

"Случај мора бити истражен и разјашњен у Њујорку и зато не бих могао да то коментаришем, свако нагађање било би погрешно", рекао је Шојбле.

Међународни монетарни фонд задржаће досадашњу улогу у решавању кризе у зони евра, без обзира на хапшење извршног директора Доминика Строс-Кана, изјавио је портпарол владе Немачке Штефен Шајберт.

Портпарол немачке канцеларке Ангеле Меркел такође је рекао да сада није право време за дискусију о томе ко би требало да наследи Строс-Кана на челу ММФ-а.

"Влада Немачке сматра да су било какве дискусије о могућем наследнику Строс-Кана у овом тренутку неприкладне", рекао је Шајберт.

Портпарол немачке владе истакао је да Европа нема аутоматско право на ту функцију, али да постоје добри разлози да то, ипак, буде европски кандидат.

Земље у наглом успону, као што су Кина, Индија и Бразил, међутим, захтевају да њихова повећана економска моћ добије одраз у руковођењу том институцијом.

"Европа није претплаћена на ту руководећу позицију. Ипак, ако посматрате садашњу ситуацију, у којој је у решавање кризе неколико чланица еврозоне у великој мери увучен ММФ, постоји неколико разлога да то буде неки европски кандидат", указао је Шајберт.

"О томе ћемо разговарати са свим нашим партнерима у ММФ-у, у случају да наследник уопште буде потребан", додао је Шајберт, истакавши да је Строс-Кан "невин све док његова кривица не докаже".

На питање да ли би гувернер Централне банке Италије Марио Драги сада могао да постане кандидат за челника ММФ-а уместо за наследника председника Европске централне банке Жан-Клода Тришеа, како је објавио један немачки лист, Шајберт је одговорио да се "влада Немачке, као и остале европске владе, залаже да Марио Драги буде на челу ЕЦБ".

 

Хапшење шефа ММФ-а додатно компликује кључни европски састанак о томе да ли Грчкој треба дати додатну помоћи - али стручњаци тврде да невоље једног човека неће спречити 17 држава еврозоне да покушају да зауздају кризу која им свима прети.

Министри финансија еврозоне треба да на данашњем састанку подрже план Европске уније и ММФ-а за спасавање Португала, али и да реше проблем погоршане грчке привреде, а самим тим и мањих капацитета те земље да испрати високе камате.

Кључно питање је какве услове поставити Атини за нову помоћ, с тим што Европска унија није задовољна грчким напорима да до новца дође продајом државне имовине.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи