"Телеком" не утиче на дефицит

Чињеница да "Телеком Србија" није продат неће утицати на покривање буџетског дефицита у 2011. години, тврди председник Фискалног савета Павле Петровић. Комисија за заштиту конкуренције вратиће "Телекому Аустрије" два милиона динара, уплаћена за процену по скраћеном поступку.

Председник Фискалног савета Павле Петровић тврди да чињеница да "Телеком Србија" није продат, не би требало да утиче на покривање буџетског дефицита у 2011. години , јер је буџет прављен тако да је, и без новца од продаје тог предузећа, предвиђено "затварање" дефицита.

"Буџет је тако планиран да се дефицит затвори и без 'Телекома'. То још више потенцира да не би смео да буде прекорачен дефицит који је предвиђен буџетом, самим тим и фискалним правилима, па би основни елементи потрошње морали да буду у складу са тим", изјавио је Петровић.

Петровић је подсетио да, према закону, Министарство финансија половином маја треба да достави Фискалном савету нацрт извештаја о фискалној стратегији, који представља први корак у поступку припреме буџета за наредну годину.

Савет затим има рок од месец дана да изнесе своје мишљење о нацрту извештаја.

Како је раније наведено у извештају о фискалним кретањима за први квартал 2011. године који је Савет сачинио, на основу фискалних правила процењује се да циљни фискални дефицит у 2012. години треба да буде највише 3,2 одсто укуппног домаћег производа (БДП), те са тим износом треба почети припрему буџета за 2012. годину.

С обзиром на то да је у току поступак припреме буџета за 2012, где је први корак израда Извештаја о фискалној стратегији, важан параметар за његову израду је циљни дефицит консолидованог буџета за следећу годину.

Према закону, циљни дефицит у 2012. се одређује на основу оствареног дефицита у 2011. и очекиваног раста БДП у 2012. години.

Уколико ове године буде остварен циљ, дефицит од 4,1 одсто БДП и раст привреде идуће године буде, као што се предвиђа четири одсто, онда се као циљни дефицит у 2012. добија 3,2 одсто БДП, навео је Савет у извештају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво