Акције од 50 евра

Директор Агенције за приватизацију Владислав Цветковић сматра да цена пакета акција "Телекома" коју ће добити грађани не може да буде испод 50 евра. Трговање акцијама компаније почеће најкасније до почетка јула ове године.

Цена пакета акција "Телекома Србија" који ће добити грађанин који има право на бесплатне акције, зависиће пре свега од понуде и тражње на берзи, рекао је директор Агенције за приватизацију Владислав Цветковић и нагласио да сигурно не може да буде испод 50 евра.

"Било би реално очекивати да се та цена формира на нивоу од око 60 евра", рекао је директор Цветковић за Танјуг, али се и оградио истакавши да ће на крају "последњу реч" дати тржиште капитала.

Цветковић сматра да већ сада постоји јасна индикација са тржишта колико је неко спреман да плати, односно да се за 51 одсто акција "Телекома" може добити 1,1 милијарда евра (колико је понудио "Телеком Аустрија") што би значило да би цео "Телеком" по тој понуди вредео око 2,2 милијарди евра.

"То је неко вредновање које смо ми добили са тржишта и говори нам заправо колико би била та вредност појединачног пакета акција", рекао је Цветковић.

Цветковић је објаснио да је износ од преко 70 евра за пакет акција "Телекома", базиран на основу претходно урађених калкулација, а по процењеној вредности од 2,4 милијари евра за 100 одсто "Телекома Србија".

Трговање акцијама од јула

Директор Агенције за приватизацију очекује да трговање акцијама "Телекома" почне најкасније до почетка јула ове године.

Цветковић је навео да би за два месеца требало да буду усвојене све формалне одлуке на Влади Србије и у самом "Телекому", као и да Агенција обави све техничке и припремне радње.

Управљачки органи "Телекома" требало би да донесу одлуку којом ће бити промењена номинална вредност појединачне акције која сада износи 10.000 динара. Обављање читавог поступка је на "Телекому" и држави као већинском власнику.

Према речима Цветковића, треба да се види и да ли ће бити укњижена нова процена "Телекома" од 2,4 милијарде евра за 100 одсто капитала и на основу ње одређивати номинална вредност акција, или ће остати на снази књиговодствена вредност, која је сада око милијарду евра.

Цветковић је напоменуо да грађани треба да знају и да номинална вредност акција не утиче на тржишну цену акције на берзи.

Директор Агенције је навео да би Влада, такође, требало да донесе и формалну одлуку да акције буду пренете на рачуне које грађани имају у Централном регистру.

Тек кад читав овај поступак буде завршен требало би да се зна и тачан број акција и колика ће бити њихова номинална вредност. "До краја јуна сви кораци би требало да буду окончани и сасвим сигурно ће тада грађани моћи да располажу својим акцијама", рекао је Цветковић.

Први човек Агенције за приватизацију је нагласио такође да је један од битних предуслова и подношење захтева "Телекома" за прелазак из затвореног у отворено акционарско друштво.

Цветковић каже да ће акција "Телекома", када се појави, бити једна од најквалитетнијих хартија од вредности и да због тога очекује да се за њу заинтересују озбиљни инвеститори.

"Очекујем да ће се појавити озбиљни инвеститори. Типични инвеститори у овако добре хартије су инвестициони и пензиони фондови", рекао је Цветковић и закључио да ће појава тих акција допринети развоју тржишта капитала, али и самог "Телекома".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи