Читај ми!

Нема продаје "Телекома“

Председник Борис Тадић уверен је да Влада неће продати "Телеком" испод цене од 1,4 милијарде евра. Радна група Министарства финансија предложила Влади да не прихвати понуду "Телекома Аустрија", који је понудио 1,1 милијарду евра за куповину 51 одсто акција "Телекома Србије".

Уверен сам да Влада неће одступити од раније одлуке да не продаје "Телеком Србија" испод цене од 1,4 милијарде евра за већински удео у том предузећу, каже председник Борис Тадић. Радна група за продају већинског пакета акција "Телекома Србија" предложила Влади да не прихвати понуду "Телекома Аустрија".

"Цену Телекома дефинише и тржиште, али, ако тржиште није такво да обезбеђује потребну цену и средства да би Србија напредовала економски, Влада је донела одлуку да не иде у продају Телекома", рекао је Тадић.

Тадић је подсетио да је првобитна одлука о продаји донета како би средства била пласирана у друге области привреде у којима држава не може да нађе стратешког партнера, као што су изградња путева и нови енергетски системи.

Председник је нагласио да је јавност протеклих дана обмањивана разним медијским информацијама о томе да је продаја Телекома договорена.

Министарство финансија раније је саопштило да понуда "Телекома Аустрије" не задовољава финансијске услове тендера, па је Радна група за продају већинског пакета акција "Телекома Србија" предложила Влади да не прихвати понуду Аустријанаца.

Представници "Телекома Аустрија" су послали су побољшану понуду за куповину 51 одсто акција "Телекома", понудивиши 1,1 милијарду евра, уместо првобитних 950 милиона.

Нова понуда аустријског "Телекома" предвиђа исплату од 800 милиона евра одмах и додатне годишње исплате у наредних девет година, тако да укупна вредност трансакције буде до 1,1 милијарду евра, наводи се у саопштењу аустријске компаније.

Како се наводи у саопштењу "Телекома Аустрија", који је у Србији власник мобилног оператера "Вип мобајл", из побољшане понуде за већински удео у "Телекому Србија" искључена је ранија обавеза инвестирања.

Првобитна понуда "Телекома Аустрија" достављена 21. марта, обухватала је цену од 800 до 950 милиона евра за 51 одсто акција "Телекома Србија" и капитална улагања од 450 милиона евра за три године.

Условна понуда 

Како се истиче, побољшана понуда је условна и, као и првобитна, зависи од одобрења Комисије за заштиту конкуренције у Србији о концентрацији на тржишту и договора о структури трошкова "Телекома Србије" у одређеном периоду.

Минимална цена коју је Влада раније одредила за преузимање 51 одсто капитала је 1,4 милијарде евра.

Пакет од 51 одсто акција српског "Телекома" продаје се у целини. Власник 31 одсто пакета је држава Србија, а преосталих 20 досто грчки "ОТЕ".

Тендер за продају "Телекома" расписан је 20. октобра. "Телеком Србије" поседује компанију "Телеком Српске" у РС, у Босни и Херцеговини, и "Мтел" у Црној Гори.

Група "Телеком Србија" остварила је у 2010. години нето добит од 17 милијарди динара, што је био раст од 27,6 одсто у односу на претходну годину, и најбољи пословни резултат у историји те компаније.

"Телеком Аустрија" послује у осам земаља, има 22 милиона корисника и 2010. годину је завршио са 4,7 милијарди евра прихода.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи