Нови рок "Телекому Аустрија"

"Телеком Аустрија" добио је додатних 15 дана да побољша понуду за куповину 51 одсто капитала "Телекома Србија".

Радна група Владе Србије за продају "Телекома" продужила је "Телекому Аустрија" рок за достављање побољшане понуде до 3. маја. Рок од 15 дана, који је раније дат компанији "Телеком Аустрија" да побољша понуду за куповину 51 одсто акција "Телекома Србија", истекао је данас.

Одлука је донета на захтев "Телекома Аустрија" за допуну достављене документације и прилагођавање финансијског дела понуде условима који су прописани тендером, наведено је у саопштењу.

Премијер Мирко Цветковић раније је рекао да су могућа три исхода продаје "Телекома".

Пре свега, могуће је да "Телеком Аустрија" побољша понуду и понуди цену од 1,4 милијарде евра за 51 одсто капитала "Телекома Србија", што је био минимални услов на тендеру за продају те компаније, и понуда би у том случају била прихваћена, каже премијер.

Друга могућност је, како је навео Цветковић, да аустријски "Телеком" не побољша понуду, што би значило да се обуставља поступак продаје "Телекома Србија".

"У случају да аустријски 'Телеком' побољша понуду, али недовољно, отвориће се формални преговори са циљем да се види да ли ће се постићи утврђена минимална цена", рекао је Цветковић.

Петнаест дана рока за допуну

Након што је Радна група за продају "Телекома" 29. марта констатовала да је понуда Аустријанаца за куповину 51 одсто акција српске компаније непотпуна, односно да финансијски део понуде не одговара условима прописаним тендером, "Телекому Аустрија" је дато 15 дана да допуни документацију и прилагоди понуду.

Консултант за страна улагања Милан Ковачевић каже да је очигледно да је напуштен поступак тендера и да су почели директни разговори са јединим понуђачем.

"Чудно је зашто се онда уопште продужавају рокови, када је реч да се праве уступци и са једне и са друге стране", каже Ковачевић.

Тендер за продају "Телекома Србија" истекао је 22. марта, а за куповину акција једино је стигла понуда "Телекома Аустрија", који је био спреман да плати 950 милиона евра за капитал и 450 милиона евра за инвестиције, што није у складу са финансијским условима.

Према анализи Комисије која је добијена на основу прихода од мобилне телефоније, "Телеком Србија" има 50,7 одсто удела на тржишту, "Вип мобајл" 8,8 одсто, а "Теленор" 40,5 одсто, а уколико би аустријска компанија преузела већински део српског "Телекома", тада би имала удео од 59,5 одсто на српском тржишту.

Уколико се као критеријум примени број претплатника мобилне телефоније, "Телеком Аустрија" би у том случају имао удео од 71,3 одсто на српском тржишту после преузимања "Телекома Србија", који тренутно има 59,7 одсто тржишта.

Председник Комисије за заштиту конкуренције Весна Јанковић изјавила је да би "крајем маја или почетком јуна" та Комисија требало да донесе решење да ли би "Телеком Аустрија", уколико постане већински власник Телекома Србија, кршио Закон о заштити конкуренције.

Влада Србије је 20. октобра 2010. године расписала тендер за продају 51 одсто капитала "Телекома Србија". Међутим, само је "Телеком Аустрија" дао понуду и то 15 минута пре краја истека тендера.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи