Дупле субвенције за млеко

Произвођачима млека субвенције ће бити исплаћене средином и крајем године. Пољопривредници ће из аграрног буџета добити помоћ од 25.000 динара по крави, што је двоструко више него лане. Неке млекаре још нису исплатиле прошлогодишња дуговања.

Ове године произвођачи млека добиће већу помоћ, најављују у Министарству пољопривреде. То се односи на регистрована газдинства која гаје четири и више крава. Новина је, што ће субвенције по грлу добити из два дела, средином и крајем године.

Свакодневним радом републичке селекцијске службе обухваћено је око 150.000 крава. Њихови власници добиће ове године из аграрног буџета помоћ од 25.000 динара по крави, што је двоструко више него лане.

Помоћник министра пољопривреде Милан Стегић рекао је да ће пољопривредници за краве добијати 50 одсто одмах, а других 50 одсто новчане помоћи након евентуалних инспекцијских контрола које морају да се спроведу.

"Када поднесу захтев, после обраде, ми исплаћујемо 50 одсто. Међутим, врло често долази до одлагања не зато што ми тако желимо, него због некомплетне документације или у случају инспекцијске контроле док инспектор не обради тај предмет", рекао је Стегић.   

Добро је што ће бар део новца пољопривредници који се баве производњом млека добити средином године јер ће им то помоћи да више улажу у производњу. Ипак, како кажу, недопустиво је да још има већих произвођача млека који још чекају новац за прошлогодишњи регрес.

Млеко у легалним токовима  

Проблем несташице млека у Србији може се решити без увоза млека и јуница, и то улагањем у домаћу производњу и враћањем млека у легалне токове, сматра потпредседник Привредне коморе Србије Стојан Јевтић.

У нашој земљи годишње се произведе 1,47 милијарди литара млека, од тога је "700 милиона литара млека у легалним токовима, а 770 милиона литара у илегалним каналима", тврди Јевтић.

Те животне намирнице било би довољно на домаћем тржишту ако би млеко било враћено у легалне токове, а то значи да "сељацима вратимо поверење и да га од њих откупљујемо", изјавио је Јевтић часопису Корак, који издаје ПКС.

Јевтић је указао да је за то, међутим, потребно "вратити се у свако село, код оних малих произвођача који чине 80 одсто српске производње млека".

"Једно од решења је да камиони иду по селима и скупљају млеко и да се произвођачима плаћа сваких 15 дана", додао је Јевтић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво