Скуп кукуруз, скупо месо

Пораст цена меса допринео рекордно ниској потрошњи те намирнице у Србији. Главни узрок поскупљења висока цена кукуруза, што одвраћа сточаре од гајења стоке.

Због пада животног стандарда, потрошња меса у Србији никад није била мања. Прошле године износила је 34 килограма по становнику, а тај тренд би могао и да се настави.

После повећања цена јунећег и пилећег меса, и свињетина би могла да поскупи, за шта је главни разлог висока цена кукуруза, која је ових дана премашила 20 динара за килограм.

Због поскупљења концентрата, пилетина је са 180 динара скочила на скоро три стотине динара за килограм. Просечна цена јунетине је 600 динара. Скуп кукуруз, главни састојак свих смеса за исхрану стоке, одвраћа сељаке од това.

"Од хиљаду товљеника колико смо имали прошле године свели смо ове године на двадесет. По једном товљенику губи се три хиљаде динара", каже Милорад Вујачић из Мокрина код Кикинде.

Прошле године у ово време кукуруз је вредео 11 динара, а цена товљеника била је 100 динара килограм живе ваге. Сада је кукуруз двостуко скупљи док је цена товљеника виша само за 10 динара. Ако су узгајивачи прошле године зарађивали 12 динара по килограму живе ваге, сада губе и до 50 динара по килограму.

"Услед повећане цене кукуруза од 85 одсто у односу на фебруар прошле године, имамо повећање цена концентрата за више од 25 одсто. Уколико и даље буде расла цена кукуруза дочиће до повећања трошкова у производњи меса и млека", наводи Владимир Мијатовић из Фабрике сточне хране "Сто посто" из Велике Плане.

И произвођачи меса и млека за поскупљења криве високу цена кукуруза.

"Очекујемо да ће цена товљеника достићи 150 динара по килограму што ће се одразити на цене меса у малопродаји", каже Душан Латиновић из ПКБ "Имес" Падинска Скела.

У Србији се просечно годишње поједе око 60 килограма меса по становнику. То је пет килограма мање него пре четири године. У прошлогодишњој инфлацији од преко десет процената, удео хране био је четири и по одсто.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи