Премашен план наплате пореза

Пореска управа наплатила у прошлој години 560 милијарди динара пореза, што је пет милијарди преко планираног. Више је напалћено пореза на добит и акцизе, а подбацили су приходи од пореза на доходак и додату вредност.

Наплата јавних прихода, пореза и доприноса, за које је задужена Пореска управа, током 2010. године премашила је план за 5,8 одсто, изјавио је директор Пореске управе Србије Драгутин Радосављевић.

Порески приходи буџета Србије у 2010. години наплаћени су у износу од 559,9 милијарди динара, што је 0,9 одсто више од планираних, док је наплата доприноса износила 405,1 милијарду динара и за 8,3 одсто је већа него у 2009. години, изјавио је Радосављевић.

"Од пореза на добит у 2010. години наплаћено је 29,9 милијарди динара или 36,1 одсто више него што је било планирано, док је приход буџета од акциза био 135,6 милијарди, што је 3,1 одсто више од плана", рекао је Радосављевић на конференцији за новинаре.

"Када је реч о порезу на додату вредност (ПДВ) наплаћено је 319 милијарди или 98,2 одсто од плана", прецизирао је Радосављевић.

Буџетски приход од ПДВ-а је, како је објаснио Радосављевић, за 1,8 одсто мањи него што је било планирано, јер је у последња четири месеца прошле године извоз био већи за 39 одсто у поређењу са истим периодом 2009. године, па је по основу повраћаја тог пореза издвојено више за око 8,5 милијарди динара него што је било предвиђено.

Наплата пореза на доходак грађана у 2010. години износила је 75,2 милијарде динара и за 1,1 одсто је мања него што је буџетом било планирано.

Доприноси за здравствено осигурање у прошлој години су наплаћени у вредности 127,2 милијарде, за незапослене 15,2 милијарде, а за пензијско и инвалидско осигурање 262,7 милијарди динара.

Радосављевић је рекао да је значајан део доспелих пореза и доприноса ненаплатив, јер су предузећа која имају дугове по том основу у стечају или поступку приватизације.

План Пореске управе је да у 2011. години наплати порезе и акцизе у вредности 630 милијарди динара, што је за 13,6 одсто више него у прошлој години.

Приходи по основу пореза и акциза чине око 90 одсто укупних прихода републичког буџета.

Из Пореске управе обећавају да ће ове године смањити учешће сиве економије, поједноставити процедуре и привреди уштедети 600 милиона евра увођењем електронске комуникације. Тврде и да су способни да ове године напуне буџет са очекиваних 630 милијарди динара од пореза и доприноса.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво