Реклама или кајање на рате

Атрактивно упаковане рекламе са изванредним условима могу лако довести у заблуду потенцијалне клијенте банака уколико не проуче сваку презентирану реч или цифру. Пре потписивања уговора тражите објашњење од банкарских саветника, кажу стручњаци.

Добро урађена реклама привући ће пажњу многих, али пре него што новац потрошите, логично је да проверите шта то купујете.

То важи и за банкарске услуге. Колико рекламе банака могу да доведу у заблуду потенцијалне клијенте?

Стамбени кредит са повољном фиксном каматом, сан је сваког подстанара који нема готовине. Стручњаци упозоравају да већ и пажљивије читање огласа до краја, показује да се та повољност обично односи само на прве две три године отплате, а у преосталих двадесетака можете платити, па и преплатити оно што сте мислили да сте уштедели.

Банкари опет, кажу да о детаљима у којима се крије ђаво, клијенте обавештавају у банци.

"Када неко рекламира било коју врсту производа, порука би требало да буде кратка да би привукла пажњу. Када говоримо о неком производу банке, као што је стамбени кредит, обавезно морате посетити филијалу банке, да бисте прикупили све информације које су вам потребне за доношење исправне одлуке", каже Атханасиос Макрис из "Војвођанске банке".

Ако Вам се у први мах учини да је камата коју чине шестомесечни еурибор и маржа банке повољна, треба имати на уму да је еурибор, који је сада око један одсто, пре само две године био чак пет пута већи. Ако се то понови, ваша камата би могла да буде удвостручена.

"У периоду пред нама који стиже, веома је неизвесно. Постоји велики ризик повећања каматних стопа, када ЕУ одлучи да повећа основну каматну стопу због борбе против инфлације, сходно томе треба бити што опрезнији", наводи Мирослав Здравковић са сајта www.ekonomija.org.

Економисти наводе и да банке често рекламирају каматну стопу од неког процента, али се у пракси показује да кредит са том најнижом истакнутом каматом није доступан свима.

"Увек је оно што се оглашава оно што је најбоље за клијента у том тренутку, друго је питање колико клијената може да добије ту понуду. Када је у питању "Сосиете банка", камату коју оглашавамо као најбољу, велики број клијената може да добије и да је то камата коју примењујемо за клијенте који су запослени у предузећима са којима банка остварује сарадњу", каже Мирослав Ребић из банке "Сосиете женерал Србија".

Осим на саму камату, пажњу треба обратити и на трошкове које ћете имати при одобравању кредита и током његове отплате.

"Код стамбених кредита често је случај да ће вам проценитељ излазити периодично за процену, тај трошак треба узети у обзир, постоји ту код неких банака и трошкови одржавања партије, мораћете да га плаћате, а постоји и обавеза да узмете и неки додатни производ банке који би био услов за добијање неког од кредита", каже Душан Узелац са сајта www.kamatica.com

Искуства показују да је лакше задужити се код банке него пре времена отплатити дуг или затворити рачун. Зато није на одмет поновити да пре него што потпишете било какав уговор добро прочитате и проучите шта у њему пише.

Немојте се устручавати да од службеника тражите објашњење за сваку цифру, податак или детаљ из уговора. То што ћете се кајати на рате, није утешно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи