"Фијат" продаје "Ферари"

Челници италијанског "Фијата" разматрају могућност продаје дела акција "Ферарија", како би скупили новац за повећање удела у далеко профитабилнијем "Крајслеру". Вредност "Ферарија" већа од три милијарде евра.

Италијански "Фијат" разматра продају дела акција филијале "Ферари", како би се прикупио новац за повећање удела у америчкој аутокомпанији "Крајслер", која се налази под управом "Фијата", пише Коријере дела сера у недељном издању, позивајући се на информације у седишту групације у Торину.

Лист истиче да је приоритет "Фијата" да обезбеди свеж новац којим ће се финансирати преузимање 51 одсто акција "Крајслера", а да би продаја дела акција "Ферарија" могла бити један од начина да се тај циљ постигне.

Званични представник "Фијата" демантовао је писање Коријере и истакао да "нема планова за продају 'Ферарија'".

"Фијат", који поседује 20 одсто америчког "Крајслера", намерава да повећа удео у тој компанији на 35 процената, како би се испунио задатак преузет приликом преузимања посрнулог 'Крајслера'".

Постоји могућност да "Фијат" купи и 51 одсто акција "Крајслера" који је, уз помоћ америчке владе, избегао банкрот.

Аналитичари очекују да ће "Фијат" подићи удео власништва у "Крајслеру" на 51 одсто у 2011. или у 2012. години.

Коријере пише да ће "Фијат" и поред продаје дела акција, задржати већински пакет од 51 одсто деоница у "Ферарију", чија се вредност процењује на 3,1 милијарду евра. "Фијат" сада поседује 85 процената "Ферарија".

Извршни директор "Фијата" Серђо Маркионе, који је истовремено и шеф "Крајслера", изјавио је у септембру да настоји да врати "историјски ниво" од 90 одсто власништва "Ферарија", с тим што се не би изгубила права инвестиционог фонда из Абу Дабија "Мубадала", који држи пет одсто акција "Ферарија".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво