Македонци уз СХС

Заједничкој компанији железница Србије, Хрватске и Словеније за теретни превоз, приступиће и Македонске железнице.

Македонска железница приступиће заједничкој компанији железница Србије, Хрватске и Словеније за теретни превоз "Карго 10", одлучено је на састанку представника железница будуће Алијансе "Карго 10" у Загребу, саопштиле су Хрватске железнице (ХЖ).

Представници железница Србије, Хрватске и Словеније потписали су 9. септембра у Београду протокол о усаглашавању оснивачког акта Алијансе железница на Коридору 10 и протокол о оснивању заједничке компаније железничких предузећа Србије, Хрватске и Словеније, односно нове компаније за теретни железнички превоз "Карго 10".

Сходно потпису и закључцима са састанка у Београду, у Загребу је у уторак одржан састанак представника Словенских железница, Железница Србије, Хрватских железница и Железница Републике Српске, уз присуство и представника Македонских железница - Транспорт који је изразио жељу да се и та компанија прикључи Алијанси "Карго 10".

Донета је одлука да се прихвата приступ Македонских железница Алијанси, према споразуму који је на пролеће потписан у Опатији, а уговор о прикључењу потписаће се вероватно пре поласка првог воза у организацији Алијансе који се планира почетком октобра.

На састанку је наглашено да је група отворена за нове чланице које ће моћи да се прикључе на основу потписа уговора о прикључењу.

Основни циљ оснивања Алијансе и нове заједничке компаније и даље остаје оптимализација пословних процеса у организацији теретног железничког превоза.

Председник Управе Хрватске железнице "Карго" Златко Рогожар рекао је да је министар мора, саобраћаја и инфраструктуре Божидар Калмета одржао састанак са представницима хрватске царине и полиције да би затражио њихову кооперативност и подршку за скраћивање времена приликом обављања царинских формалности везаних уз теретне возове на граници.

Представник Словенских железница Роберт Вуга испричао је о разговорима са представницима црногорских и других железница о прикључивању Алијанси, а Драган Грујић из Железница Србије рекао је да је Управни одбор те компаније донео одлуку о томе да Железнице Србије приступају оснивању нове заједничке твртке "Карго 10" и затражио сагласност владе Србије.

Пре тог састанка одржан је билатерални састанак председника Управе Хрветске железнице Холдинга Зорана Поповца и генералног директора Македонских железница - "Транспорт" Оливера Дерковског о будућој сарадњи и укључивању Македонских железница - "Транспорт" у рад компаније "Карго" 10.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара