НИС ускоро на берзи

Акције Нафтне индустрије Србије укњижене у Централни регистар хартија од вредности, што је један од последњих корака у процесу изласка те компаније на Београдску берзу.

У Централном регистру, депоу и клирингу хартија од вредности Републике Србије регистрована је промена "НИС а.д. Нови Сад", из затвореног у отворено акционарско друштво, чиме су испуњени услови за подношење захтева Београдској берзи за укључење акција НИС-а на берзанско тржиште.

У складу са тим, НИС ће, у законском року од три дана од регистрације промене, односно до 16. августа, поднети захтев за пријем акција НИС-а на Листинг А Београдске берзе.

НИС је, крајем јуна, донео одлуку у преласку у отворено акционарарско друштво, али је, услед техничних разлога, излазак те компаније на Београдску берзу одложен за крај августа, односно, почетак септембра.

Руски "Гаспромњефт" власник је 51 одсто акција (83.160.800 комада), док је Република Србија у свом власништву задржала 29,9 процената акција.

Преостале акције, њих 19,1 одсто, налазе се у рукама бивших и садашњих запослених у компанији и у рукама неколицине правних и физичких лица која су те акције стицала ванберзански, док је компанија била у форми затвореног акционарског друштва.

Иако се, у медијима, у више наврата спекулисало о томе да је велики број акционара продао акције НИС-а мимо берзе и да су у процес укључене бројне фирме са Кипра и других "егзотичних" острва, подаци из Централног регистра показују да је трговина акцијама НИС-а била више него скромна.

Највише акција НИС-а купио је кастоди рачун Војвођанске банке - око 0,015 процената (око 25.000 комада), а поред њега једини већи купац тих хартија била је брокерска кућа "М and V Investments" са 0,005 одсто акција (око 8.000 комада), објављено је на интернет сајту Синтеза инвест групе.

Централни регистар за хартије од вредности објавио је раније да је у регистар уписано 163.060.400 акција, номиналне вредности 500 динара по деоници, које вреде укупно 81,53 милијарде динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво