Акције НИС-а ускоро на берзи

У Агенцији за приватизацију најављују да ће акције НИС-а бити на Београдској берзи најкасније почетком септембра. Влада донела Акциони план да трговање за грађане буде брзо и једноставно.

Иако је раније најављено да ће трговање акцијама НИС-а почети до краја јула, у Агенцији за приватизацију потврдили су РТС-у да ће акције на Београдској берзи бити најкасније почетком септембра.

Због великог броја акционара, 4,8 милиона, све треба, кажу, добро припремити. Влада је донела и Акциони план да трговање за грађане буде брзо и једноставно.

Борис Мајсторивић из Агенције за приватизацију наводи да је план дефинисао три групе проблема.

"Први се односи на програмерски део посла и он је у највећој мери већ завршен. Други део посла се тиче саме обуке запослених у пошти, односно лица која ће примати налоге за продају. Њихова обука ће почети почетком августа. Трећи део је спровођење медијске кампање, да би се људима објаснило шта су то хартије од вредности односно акције и шта они могу са њима да ураде", навео је Мајсторивић.

Према Владиној уредби, прво трговање акцијама биће бесплатно, а налоге ће грађани уписивати на шалтерима пошта. Како би се избегле гужве, током августа, Министарство економије и пошта почеће и кампању информисања грађана путем огласних плаката, СМС-ом, Интернетом, преко кол-центара.

Маја Батањски из Пошта Србије истиче да се обављају све неопходне припреме, како би поште биле спремне за почетак читаве акције.

"Обуком ће бити обухваћен велики број запослених у поштама у Србији. Оно што бих желела да истакнем јесте да се приликом уписа бесплатних акција, по општем мишљењу, Пошта квалификовала за тако велики посао", навела је Батањски.

И на Београдској берзи кажу да ће активирати све своје сервисе за обавештавање јавности о дневном трговању и тренутним ценама. У Агенцији за приватизацију истичу да се први пут у земљи тргује бесплатним акцијама и да треба времена за детаљну припрему.

"За очекивати је да то не буде пре почетка септембра односно, евентуално, крајем августа, када се, практично, све ове активности заврше и да грађани могу да оду у једну од 1.443 поште и да дају налог за продају акција НИС-а", поручују.

Подсећамо, грађани имају по пет акција НИС-а и почетна цена једне је 500 динара, док ће тржишна цена зависити од понуде и тражње.

Стручњаци оцењују и да не треба журити са продајом, јер купопродајни уговор обавезује "Гаспромњефт", већинског власника НИС-а да у фебруару да понуду за откуп акција мањинских акционара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи