Нови мост преко Дунава

Положен камен темељац за мост између Земуна и Борче. Мост пријатељства Србије и Кине представљаће историјски искорак за Србију, која ће премошћивањем највеће европске реке створити и нове економске могућности, истакао председник Тадић. Радови почињу у априлу наредне године.

Председник Србије Борис Тадић и председик Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Ву Бангуо положили су камен темаљац за изградњу моста од Земуна до Борче, који би требало да буде завршен на пролеће 2014. године. Радови на мосту почеће у априлу наредне године.

Тадић је рекао да постављањем камен темељца за нови мост, Србија почиње нови систем економских мера, који треба да подстичу запосленост и раст производње.

Председник Тадић је, обраћајући се званичницима Србије и Кине, изјавио да изградња Моста пријатељства представља нови модел инфраструктурних радова у Србији и још један материјални доказ великог пријатељства и блискости култура и народа Србије и Кине.

"Србија је као и свака земља примила удар светске финансијске кризе и ми симболички од постављања угаоног камена у изградњи овог моста почињемо нови систем мера које треба да побољшају економску ситуацију у Србији, повећају производњу и ниво запослености", изјавио је Тадић.

"Знаћемо да смо на добром путу када поново почне запошљавање, а изградња инфраструктурних објеката је најбољи начин да се отвори перспектива запошљавања за наше сународнике", поручио је Тадић.

Мост пријатељства Србије и Кине ће, како је оценио, представљати историјски искорак за Београд и Србију, која ће премошћивањем највеће европске реке створити и нове економске могућности.

Председник Тадић је најавио да ће завршетком моста бити створени услови да на левој обали Дунава започне изградња новог стамбено-пословног комплекса, и подсетио да се у овоме тренутку у Србији граде три највећа моста у Европи.

"После деценија застоја у изградњи великих инфраструктурних пројеката, Србија поново креће. Граде се аутопутеви, мостови, инвестира се у електропривреду. Грађани Србије могу да буду поносни, а ја сам поносан због стратешког партнерства са Кином. Ово је само први велики заједнички пројекат Србије и Кине", рекао је Тадић.

Проширивање сарадње заједнички задатак 

Кина снажно наступа на међународној сцени, намећући се као доминантан политички и економски чинилац, истакао је Тадић.

"Кинеска економија је годинама у светском врху, то је економија највишег степена развоја и један од кључних чинилаца светских еконоских процеса. Кина постаје и један од најзначајнијих чинилаца светске политике и не постоји тачка на овом свету на којој се не пита за кинеско мишљење", рекао је Тадић.

Председник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Ву Бангуо је изразио наду да ће мост бити завршен у планираном року.

Кина и Србија пријатељске земље чији су народи повезани дуготрајним пријатељством, а споразумом о стратешком партнерству отворена је нова страница у односима, рекао је Ву Бангуо.

"Желим да истакнем да добри политички односи треба да резултирају и побољшањем економских односа, јер ниво економско-трговинске сарадње није на нивоу политичких односа", изјавио је Ву Бангуо.

Према његовим речима, проширивање сарадње је заједнички задатак двеју земаља, које морају да створе повољне услове за сарадњу предузећа у великим пројектима.

Председник Тадић састао се са председиком Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Ву Бангуом, чиме је завршен први дан тродневне посете кинеске делегације Србији.  

Изванредна политичка и економска сарадња

Кинеску делегацију на аеродрому "Никола Тесла" дочекали су председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић и делегација српског парламента. 

Славица Ђукић Дејановић и председник Сталног комитета Свекинеског Народног конгреса Ву Бангуоа сложили су се да две земље карактерише велико традиционално пријатељство и изванредна политичка и економске сарадња која се продубљује.

Ђукић Дејановић је након састанка са колегом из Кине у Дому Народне скупштине у заједничком обраћању новинарима истакла да Кина разуме основне спољнополитичке циљеве Србије и да представља један од четири ослонаца у спољној политици Србије.

Као што је наш непромењен политички став једна Кина тако исто дугујемо велику захвалност Кини због принципијелног става поштовања међународног права везаног за суверенитет и интегритет Србије, рекла је председница парламента и додала да Кина подржава и разуме напоре Србије да постане члан ЕУ.

Бангуо је казао да је имао одличне разговоре са председницом парламента и истакао три тачке сарадње и разумевања две земље.

Кинеска страна захваљује се на чврстим подршкама које је српска страна пружила кинеској у вези са њеним централним интересима и на инсистирању на политици једне Кине подршци по питању Тибета, Тајвана и Синјанга рекао је председник Сталног комитета.

Поновио је да кинеска страна подржава суверенитет и територијални интергитет Србије и да исто тако поштује пут развоја који је Србија изабрала и у потпуности разуме њену политику учлањења у ЕУ.

То је политичка основа сарадње између две стране рекао је он, наводећи да је друга тачка даље јачање економске и трговинске сарадње две земље и као трећа даљи развој парламентарне сарадње.

Потписани споразуми о сарадњи Србије и Кине 

Представници влада Србије и Кине су у Скупштини Србије потписали неколико међудржавних споразума, између осталог из области финансија, здравства и културе.

Министарка финансија Диана Драгутиновић и председник кинеске "Ексим банке" Ли Риогу потписали су споразум о концесионом зајму за систем провере контејнера возила, као и споразум о преференцијалном потрошачком кредиту за мост Земун-Борча и пратеће објекте.

Државни секретар у Министарству финансија Слободан Илић и заменик кинеског министра трговине Гао Ху Ченг разменили су ноте о неповратној помоћи Кине Србији.

Државни секретар у Министарству финансија Миодраг Ђидић и заменик кинеског министра трговине потписали су Оквирни споразум о обезбеђивању концесионог зајма.

Министар здравља Томица Милосављевић и амабасадор Кине у Србији Веи Ђинхуа потписали су Меморандум о разумевању здравља и медицине.

Министар културе Небојша Брадић и заменик министра спољних послова Кине Бан Гуан Џуа потписали су меморандум о обостраном оснивању културних центара.

Председник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Ву Бангуо уручио је председници српског парламента Славици Ђукић Дејановић донацију у виду техничке опреме.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи