Из шупљег у празно

После одлуке државе да субвенционише само кредите у динарима, 80 одсто одобрених кредита је у домаћој валути. Најтраженији су кредити за рефинансирање.

Велике промене курса и одлука државе да субвенционише само кредите у домаћој валути, променила је тренд у пословању банака. После вишегодишњег претежног задуживања у девизама, сада чак 80 одсто одобрених кредита чине динарске позајмице.

Најтраженији су кредити за рефинансирање који су од почетка године повећани за 24 одсто, односно са 32 на готово 40 милијарди динара.

Од почетка године динар је изгубио 8,5 процената вредности према евру, а у последњих 12 месеци чак 10 одсто. Исто толико су порасле рате за кредите који су везани за евро. Рачуница је још неповољнија за дуговања у швајцарским францима.

Зато грађани све више девизна дуговања рефинансирају динарским кредитима. Расто Ницић из "Уникредит банке" рекао је да је један од услова за рефинансирање уредна кредитна историја.

Осим за пребацивање девизних дуговања у динаре, рефинансирање се користи и да се више различитих кредита споји у један, са дужим роком отплате, а тиме и мањим ратама.

Међутим то може бити и скупо. Да би добили нови рефинансирајући кредит, стари дуг мора да се превремено отплати, а за то банке обично наплаћују пенале од два одсто на остатак дуга.

"На почетку је највећи део рате камата, а касније кредит, тако да се највише исплати кад се отплати две трећине дуга", објашњава Душан Узелац са сајта Kamatica.com.

Сваки кредит је посебан и зато се добро распитатајте и израчунајте да ли вам се рефинансирање исплати и код које банке.

Наиме, за динарске рефинансирајуће кредите камате су од 14 до 23 одсто, проценат је мањи уколико је камата променљива, али то значи да се она сваког месеца усклађује са растом цена на мало.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво