Подршка грађевинској индустрији

Влада Србије донела програм подршке грађевинској индустрији Србије, у вредности око 300 милиона евра.

На данашњој седници, Влада Србије донела је програм подршке грађевинској индустрији Србије, вредан око 30 милијарди динара (око 300 милиона евра).

Министар економије Млађан Динкић рекао је, на конференцији за новинаре, да ће програм бити реализован у наредних годину и по и да ће Влада и локалне самоуправе обезбедити по три милијарде динара за тај програм.

Према његовим речима, преосталих 80 одсто средстава за програм обезбедиће се кредитима пословних банака.

Динкић је навео да ће, према програму помоћи грађевинској индустрији, бити одобравани динарски кредити са роком отплате пет година и годину дана почека, а годишња камата биће референтна камата Народне банке Србије, плус 2,5 одсто.

"Програм је усвојен како би се поспешио опоравак грађевинске индустрије Србије, која је, од априла прошле године до априла 2010, забележила пад од 11,3 одсто", казао је Динкић.

Министар економије је навео да је грађевинарство у колапсу, да је високоградња блокирана и да је, иако станови никада нису били јефтинији, свега 3.000 грађана конкурисало за субвенционисане стамбене кредите.

Влада Србије је, у првих пет месеци ове године, предузећима и градовима генерисала средства у вредности 814 милиона евра за повећање ликвидности, инвестиције и потрошачке кредите грађанима, рекао је Динкић.

Према његовим речима, у том периоду, 8.000 предузећа добило је зајмове за одржавање ликвидности.

Министар за животну средину и просторно планирање Оливер Дулић рекао је да грађевинска индустрија пролази кроз "најтежи период" и да без одлучне и активне улоге државе неће моћи да се покрене грађевинска оператива.

Дулић је навео да је његово министарство озбиљно схватило задатак да се хитно уђе у програм мера, који је влада усвојила, и подигне грађевинску индустрију.

Он је најавио и да ће наредних дана бити направљен план доношења аката потребних за реализацију тог програма.

Бонуси за све са платом испод 80.000 динара

Министар економије Млађан Динкић рекао је да се залаже за то да једнократни бонус од 5.000 динара добију сви запослени у јавном сектору са платом испод 80.000 динара.

Динкић је указао на то да та мера није намењена најсиромашнијима, већ свима онима који су погођени кризом, а то укључује и средњу класу.

"Ја респектујем сва занимања и мислим да војници, полицајци, лекари, медицинске сестре, учитељи, професори, сви треба да добију бонусе," рекао је Динкић.

Он је рекао да не би било фер искључити запослене у школству, здравству, правосуђу, а да, како је истакао, "бонусе добију само они који чисте у зградама, дактилографи и остали."

Динкић је навео да ће од исплате бонуса бити изузети министри, помоћници министара, државни секретари, функционери.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи