Род мањи, цене воћа ниже

Лоше временске прилике умањују квалитет воћа, те их прерађивачи и трговци откупљују по ценама знатно нижим од прошлогодишњих. Процена је да ће овогодишњи род бити мањи, што додатно забрињава приоизвођаче.

Због кише која умањује квалитет малине, вишње, кајсије, прерађивачи и трговци воће откупљују по ценама знатно нижим од прошлогодишњих. Тврде да их на то приморава европско тржиште, које је под утицајем економске кризе.

Из године у годину вишња све мање вреди. Пре три године трговци и прерађивачи плаћали су 24 динара по килограму, а ове само 20 динара. Изузетак је била 2008. када је, због смањеног рода, достигла цену од 34 динара.

Дневница берача креће се од осам до 11 динара за килограм вишње што је мање од половине откупне цене. И поред тако ниске цене, много је воћара који немају коме да је продају.

У околини Књажевца купце чека пет стотина тона вишње. Ова воћка није на цени ни у другим земљама.

У Пољској убрана кошта 20 евро центи, у Мађарској 18, приближно толико вреди и у Хрватској.

Наше најтраженије воће, малина, по свему судећи губи трку на европском тржишту. Прошлогодишња висока откупна цена око 180 динара за килограм, како тврде прерађивачи, била је највећа у последњих 20 година. То се вратило као бумеранг произођачима.

Љубиша Јовановић из Осечине тврди да је цена ђубрива повећана а да се цена малина три пута смањила.

"Цене ђубрива и заштитних средстава отишле си два-три пута, а цена малине је са 180 дошла на 70, 60 динара, три пута се смањила", истакао је Јовановић.

Због изузетно високе откупне цене прошле године, хладњаче су остале без зараде. Просечна извозна цена прерађене малине крајем прошле и почетком ове године износила је 2,80 еура, а набавна 2,43 евра за килограм. Прерађивачи су овог лета опрезнији.

Годинама смо Западној Европи продавали по 80.000 тона малине, прошлогодишњи извоз вредео је око 120 милиона евра.

"Дани српске кајсије"

Процена је да ће овогодишњи род бити мањи, а због слабијег квалитета и цене ће бити ниже.

Према подацима извозника, купци из Белгије ових дана плаћају малину из Пољске 82 евроцента.

Наши прерађивачи и трговци очекују да ће купци са запада, због смањене потражње на њиховом тржишту, условљене економском кризом, плаћати прерађену малину овогодишњег рода у просеку испод два евра за килограм.

У Миоковцима код Чачка почели су "Дани српске кајсије"посвећени проблемима производње, прераде и промета кајсије и другог коштичавог воћа.

Ово село је са 50 стабала по становнику прво у земљи. Са око 150 хектара под кајсијом 60 домаћинстава убере годишње и по 250 вагона плодова, које извози претежно у Русију.

Удружење "Миоковачка кајсија", у име произвођача девет села овог краја, упутило је писмо министру пољопривреде у коме негодује због ниске откупне цене од само 20 динара по килограму са ПДВ-ом, што једва покрива основне трошкове савременог гајења кајсије.

Председник удружења Југослав Лазовић подсећа да је прошле године ово воће откупљивано по 38 динара, а то је ако се прерачуна према вредности евра, више него двоструко већа цена од сада понуђене.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво