Строге казне за кршење правила

Брисел подржао увођење оштрих казни за чланице ЕУ које крше финансијску дисциплину. Међу казнама и одузимање права на глас, онемогућавање приступа развојним фондовима, па чак и искључење из еврозоне.

Министри финансија Европске уније подржали су у Бриселу увођење оштрих санкција чланицама Уније како би се избегло претерано задуживање, у нади да ће тиме повратити поверење тржишта и сузбити дужничку кризу која прети да угрози евро.

Председник Европске уније Херман ван Ромпеј рекао је да је састанак министара финансија показао да "очигледно постоји широк консензус" о финансијским и политичким санкцијама.

Тренутна ограничења у буџетском дефициту и дугу на папиру прате и велике казне које никада нису спроведене, што је омогућило Грчкој и другим чланицама ЕУ да их игноришу и да улазе у огромне дугове.

Ван Ромпеј није изнео детаље о новим санкцијама зато што су званичници ЕУ, Европске централне банке и Европске комисије тек почели рад на изменама правила о буџетима.

Искључење из еврозоне крајња мера

Немачка, која је обезбедила највећи део пакета помоћи Грчкој и еврозони, залаже се за оштрије казне земљама које крше правила да би се одвратиле од тражења финансијске помоћи.

Међу тим казнама су одузимање права влади да гласа или онемогућавање приступа развојним фондовима или чак искључење из еврозоне.

Ван Ромпеј је, како преноси агенција АП, назначио да се противи изменама које је Немачка затражила јер би те промене захтевале измену споразума ЕУ, што би даље захтевало да их свака земља укључи у национално законодавство, а што је дугачак процес који би могао бити и одбачен у неким земљама у парламенту или на референдуму.

"Морамо радити што је могуће више у оквиру тренутног споразума", рекао је Ромпеј и додао да то омогућава да се брзо ради на потребним реформама.

Француска министарка финансија Кристина Лагард је рекла да је на састанку размотрено оно што се брзо може урадити.

После састанка предвиђено је да 7. јуна у Луксембургу буде састављен нацрт реформи о којима би у октобру требало да одлуче лидери ЕУ.

број коментара 0 Пошаљи коментар