Нова национална авиокомпанија

Влада Србије оснива нову националну авиокомпанију која ће заменити "Јат ервејз". Након оснивања биће објављен тендер за докапитализацију нове авиокомпаније, на којем ће моћи да учествују стратешки партнери из авиоинудстрије или инвеститори.

Републичка влада одлучила је на телефонској седници да оснује нову националну авиокомпанију која ће заменити Јавно предузеће "Јат ервејз".

Нова компанија биће основана уз минимални новчани улог, а од "Јат ервејза" ће преузети "средства која су интересантна потенцијалним приватним инвеститорима".

Након оснивања биће објављен тендер за докапитализацију нове авиокомпаније, на којем ће моћи да учествују стратешки партнери из авиоинудстрије или инвеститори, рекли су у Влади.

Стратешки партнер ће морати да поднесе и детаљан програм инвестиција у авиокомпанију, предлог о сарадњи са "Јат ервејзом" по почетку функционисања нове компаније, као и предлоге о сарадњи са Јат техником и Аеродромом.

У данашњем закључку Владе Србије се наводи и да је потребно што пре изабрати саветника који ће спровести поступак оснивања нове авиокомпаније и избора стратешког партнера.

Премијер Мирко Цветковић раније је рекао да ће дугови остати "Јат ервејзу" и требало би да буду враћени продајом имовине те авиокомпаније.

Према ранијим наводима пословодства "Јат ервејза", акумулирани губитак те авиокомпаније је око 146 милиона евра, дуг компаније у 2009. години био је око 25 милиона евра. Компанија запошљава око 1.200 људи и има 12 авиона у власништву и три закупљена.

Министарство за инфраструктуру ће формирати радну групу, која ће расписати јавну набавку за избор консултанта за процес тражења стратешког партнера, који би нову компанију требало да докапитализује, рекао је јуче државни секретар за ваздушни саобраћај у Министарству за инфраструктуру Миодраг Миљковић.

Миљковић је навео да ће сви дугови остати старој фирми и да ће бити враћени продајом имовине.

Према његовим речима, на усаглашавању новог концепта приватизације националног авиопревозника раде кабинет премијера Мирка Цветковић, министарстава економије, финансија и инфраструктуре као и Агенција за приватизацију.

"Концепт је углавном заснован на томе да се створи нова компанија, која ће практично бити национални авиопревозник, односно да се направи тако да буде атрактивана за потенцијалне инвеститоре", објаснио је Миљковић.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво