НАСА тестира Тојотине аутомобиле

Хиљаде тужби поднето против Тојоте широм Сједињених Америчких Држава. НАСА понудила своју експертизу у откривању узорака квара на Тојотиним аутомобилима.

Веће федералних судија у Сан Дијегу разматра могућност да обједини хиљаде тужби поднетих против Тојоте широм САД.

Компанија је преплављена тужбама због кварова који су довели до повлачења око осам и по милиона Тојотиних аутомобила са тржишта.

Америчка Агенција за аеронаутику и свемисрка истраживања (НАСА) понудиће своју експертизу у откривању загонетке - због чега неки аутомобили Тојоте неконтролисано убрзавају или пак не коче.

Професор Тим Хаурд предводи конзорцијум адвоката који ће изнети аргументе у прилог обједињавања тужби у једну којој тада може да се придружи свако ко је имао проблем са Тојотом.

Хаурд тврди да би то могло да буде веома скупо за Тојоту. "Реч је о новчаној надокнади за око осам до десет милиона повучених аутомобила. Ако би одштета износила хиљаду долара по возилу, то би значило осам милијарди долара губитка за Тојоту", рекао је Хауард.

Администрација за безбедност саобраћаја повезала је смрт више од 50 људи са проблемима изненадног убрзања - кваром који Тојота приписује подним простиркама и лепљивим педалама за гас.

"То ми је звучало као нелогично објашњење да нисам могао да верујем", изјавио је Гласу Америке подносилац тужбе Виктор Андреоне који ће вероватно сведочити пред судом ако дође до консолидације тужбе.

Седмочлани судски панел треба у априлу да донесе одлуку о могућем обједињавању тужби.

Један званичник Тојоте саопштио је да компанија не жели да коментарише судски случај који је у току.

Федерална истрага Тојотиних проблема у међувремену би требало да добије помоћ.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара